Подсладителите без захар да не се използват за контрол на

...
Подсладителите без захар да не се използват за контрол на
Коментари Харесай

СЗО не препоръчва подсладителите без захар за контрол на телесното тегло

Подсладителите без захар да не се употребяват за надзор на телесното тегло или понижаване на риска от незаразни болести. Това гласи новата рекомендация на СЗО, включена в насоките на организацията по отношение на тези артикули, заяви пресслужбата на международната организация.

Препоръката се основава на констатациите от последователен обзор на наличните доказателства, които допускат, че използването на подсладители без захар не дава никаква дълготрайна изгода за понижаване на телесните мазнини при възрастни или деца. Резултатите от този обзор също допускат, че може да има евентуални нежелани резултати от дълготрайната приложимост на подсладителите без захар, като нараснал риск от диабет вид 2, сърдечносъдови болести и смъртност при възрастни.

„ Замяната на свободните захари с подсладители бъз наличие на захар не оказва помощ при контрола на тежестта в дълготраен проект. Хората би трябвало да обмислят други способи за понижаване на приема на свободни захари, като да вземем за пример консумация на храна с естествени захари, като плодове, или неподсладени храни и питиета “, разяснява Франческо Бранка, шеф на Отдела на СЗО по хранене и сигурност на храните. Подсладителите без захар не са съществени диетични фактори и нямат хранителна стойност. Хората би трябвало да понижат изцяло сладостта на диетата, като стартират от ранна възраст, с цел да подобрят здравето си, добавя той.

Препоръката се отнася за всички хора, като се изключи лица с предхождащ диабет и включва всички синтетични и естествено срещащи се или модифицирани нехранителни подсладители, които не са класифицирани като захари, без значение дали са част от състава на подготвени храни и питиета или се продават независимо за прибавяне към храни и питиета от потребителите.

Сред постоянно използваните подсладители без захар са ацесулфам К, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, захарин, сукралоза, стевия и производни на стевия.

Препоръката не се отнася за артикули за персонална грижа и хигиена, съдържащи подсладители без захар, като паста за зъби, крем за кожа и медикаменти, или за нискокалорични захари и захарни алкохоли (полиоли), които са захари или захарни производни, съдържащи калории.

Според специалистите политическите решения, основани на тези рекомендации, може да изискват разискване всъщност в подтекста на съответните страни, като се регистрират и други фактори, свързани да вземем за пример със степента на ползване в другите възрастови групи.

Насоките на СЗО по отношение на подсладителите без захар са част от набор от съществуващи и идни насоки за здравословни диети, които имат за цел да открият здравословни хранителни привички през целия живот, да подобрят качеството на диетата и да понижат риска от хронични незаразни болести в международен мащаб, показват още от международната организация.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР