Подробната инвестиционна програма за 2022 г. на Водоснабдяване и канализация“

...
Подробната инвестиционна програма за 2022 г. на Водоснабдяване и канализация“
Коментари Харесай

Одобриха инвестиционната програма за 2022 г. на ВиК-Хасково

Подробната капиталова стратегия за 2022 година на „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД бе призната на изключително съвещание на Общото заседание на Асоциация ВиК на обособена територия, обслужвана от ВиК-Хасково, оповестиха от Областна администрация.

Заседанието води регионалният шеф на област Хасково Катя Панева, като представител на страната. В него участваха представители на общините Димитровград, Свиленград, Стамболово, Харманли и Хасково, които дружно с Държавата събраха 88% от гласовете, което значи, че събранието имаше кворум.

Областният шеф на Хасково има мандат от страната. Мандатът на Министерство на околната среда и водите е да се гласоподава както гласоподава районният министър, чието мнение е за одобрение на капиталовата стратегия за 2022 година

От присъстващите общини само имаме изразена позиция срещу от Общински съвет-Харманли, по мнение на общински консултант, че не се влагат нужните средства.

Останалите са за одобрение на програмата, което стана с нужния %, посочи Димитрина Добрева, финансов специалист от АВиК-Хасково. Изложение на капиталовата стратегия направи основният инженер на ВиК ЕООД Хасково Никола Каракехайов.

Заложените в нея средства за обособените общини за 2022 година са 892 хиляди лв. , като за снабдяване на вода са планувани 768 хиляди лв., за отклоняване на отпадни води - 42 хиляди лв., за филтриране – 83 хиляди лв.. Средствата са разпределени съразмерно на процентите на общините, които вземат участие в АВиК, разяснява инж. Каракехайов.

Не е допустимо с тези дребни средства да се създадат всички нужни поправки по мрежата. В момента обаче тече процедурата по Регионалните прединвестиционни изследвания (РПИП), с цел да има опция да се употребяват и европейски средства, добави той.

Надявам се, че кметовете вземат участие интензивно при правенето на тези прединвестиционни изследвания. Ситуацията е сложна все още, само че би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да понижим загубите на вода по мрежата, уточни регионалният шеф Катя Панева.

Председателят на Общински съвет-Димитровград Гергана Кръстева попита дали работещите към структурата на ВиК в Димитровград са запазили работните си места, както и за бъдещите вложения.

" Промени няма да има, също така, че работодателят им е ВиК-Хасково, както и че досегашният шеф е началник на звеното ", съобщи Катя Панева, а вложенията бяха разисквани на съвещанието.

Заместник-кметът на Харманли Валентина Димулска подчертава на проблеми с водоснабдяването в града и село Поляново. Областният шеф Катя Панева уточни, че е осведомена с казуса, като акцентира, че той касае три общини - Харманли, Симеоновград и Хасково на чиито територии са селата Поляново, Брягово, Александрово и

Константиново. Сериозен е казусът в Константиново, защото там през лятото дълго време няма питейна вода. Потърсих и мнението на експерти от Министерство на регионалното развитие и те обявиха, че на територията на съответната община, където са най-вече повреди, оттова би трябвало да стартира проектирането и по-късно да се търси финансиране, изясни регионалният шеф.

В Стамболово имаме проблем с наводнение на кладенци от река Арда, които доставят доста обитаеми места. Проблемът може да се задълбочи и да се стигне до заливане на трафопостове и елтабла. Затова би трябвало да се вземат ограничения, съобщи заместник-кметът на Стамболово Ибрам Тахир, като изясни, че са изпращани мнения до ВиК и Басейнова дирекция.

На срещата бяха наранени и други наболели проблеми, като потенциалната опция за различно водоснабдяване на Хасково. Не бе подмината също тематиката със запълването на дупки след ВиК повреди.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР