Подправките придават несравним вкус на ястията, събуждат апетита, подобряват храносмилането,

...
Подправките придават несравним вкус на ястията, събуждат апетита, подобряват храносмилането,
Коментари Харесай

4 подправки, които могат да застрашат сериозно здравето ви

Подправките придават непостижим усет на ястията, разсънват апетита, усъвършенстват храносмилането, а част от тях дружно с билките укрепват общото здравословно положение и повлияват положително редица болести. Има обаче подправки, които използваме всекидневно, без да осъзнаваме, че несъразмерната приложимост е опасност за здравето ни.

Кои подправки могат да бъдат рискови?

Проучване на CR (Consumer Reports), проследило и изследвало 15 типа сушени билки и подправки, открива в част от тях високи равнища на арсен, олово и кадмий, които са изключително рискови за здравето. Тежките метали, погълнати с храна и подправки, предизвикват при децата забавено развиване и поведенчески проблеми, а при възрастните най-често водят до репродуктивни проблеми, нараснало кръвно налягане, болести на нервната система и слаб имунитет. Най-често сходни рисково високи равнища на тежки метали са разкрили по време на изследването в следните подправки:

1. Риган

В ригана от разнообразни производители са открити нараснали равнища на тежки метали. Внимавайте с ригана и консумирайте по-малки количества от него, той е отровен във високи и съсредоточени дози.
Кои артикули могат да заменят солта?
Статистиката твърди, че човек употребява от 10 до 18 г сол дневно. При това това 80% от този размер той даже не вижда, защото година..
Прочети повече
2. Мащерка

Мащерката е другата фалшификация, която тормози откривателите. При нея също без значение от фирмата-производител са разкрили нараснали равнища. И защото в България консумираме доста мащерка под формата на чай цяла зима и разчитаме на нея да усъвършенства дихателната система и да излекува кашлицата, значимо е да внимаваме, когато купуваме, да е еко или био, отгледана в чиста среда. Най-добре да я откъснем със  личната си ръка и да я изсушим, с цел да се насладим на изгодите и ненадминатите ѝ качества без риск за здравето.

3. Канела

Ароматната сладка фалшификация използваме всеобщо и откровено ѝ се любуваме. В дребни количества тя е потребна за здравето, само че при консумация на огромни количества е токсична. Внимавайте с лъжичките, които слагате, от ароматната приятност, с цел да усъвършенства здравето си с благосъстоянието от антиоксиданти, които съдържа, а не да ви навреди.

4. Куркума
Любима закуска се оказа една от най-вредните за имунитета
Палачинките и вафлите се считат за едни от най-вредните закуски за имунитета, които се употребяват с разнообразни сладки добавки като мед, к...
Прочети повече
Тя, сходно на канелата, дължи вкусовите си качества и аромата си на съединения, които са токсични в съсредоточени дози. Консумирайте я с мярка, с цел да се насладите на изгодите ѝ, без да рискувате здравето си.

В кои подправки не са открити надвишени равнища на рискови за здравето субстанции?

Проучването сочи следните подправки като изцяло безвредни. При нито един производител не са открити високи равнища на тежки метали в:
чесън на прахуляк, къри, кориандър, черен пипер, бял пипер, сусам, шафран.
Какво да извършите, с цел да съхраните здравето си?

Берете или купувайте подправки, отглеждани в чиста среда – еко, био. Не прекалявайте с тях, подправяйте умерено ястията – половин чаена лъжичка за цялата манджа е изцяло задоволителна. Мерете какъв брой подправки слагате, не изсипвайте от плика на око, с цел да не превишите количествата и да не натоварите организма си с възможни тежки метали. Винаги, когато е допустимо, берете сами билките си, не ги купувайте от най-близкия щанд. Така ще знаете от къде сте ги набрали и че това, което консумирате, е в действителност мащерка, чиста мащерка, откъсната със личните ви ръце от планината.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР