Подполковник о. з. инж. Павел Георгиев Имаше основание Мариана Стоянова-Тошева

...
Подполковник о. з. инж. Павел Георгиев Имаше основание Мариана Стоянова-Тошева
Коментари Харесай

Разруха и униние остават след Петя Първанова в Държавната агенция за бежанците

Подполковник о. з. инж. Павел Георгиев

Имаше съображение Мариана Стоянова-Тошева в началото да не одобри предлагането на държавното управление да оглави Държавната агенцияа за бежанците. Доста тежки и тлеещи спорове ще има да взема решение. Твърде дълго проблемите бяха засипвани с тинята на безхаберието и бюрократичния мързел.
От 2016 година насам чиновниците в организацията с сантиментална носталгия си спомнят времената, когато ръководител на ДАБ е бил Николай Чирпанлиев, лекар по социология. Мнозина са не запомнили, че тогава за първи път страната ни бе заляна от мощна бежанска вълна, че над 7 000 бежанци от Сирия и други страна бяха препълнили окаяните, мръсни и тесни центрове на ДАБ, че строителството на нови здания стартира безусловно върху кална и заледена земя, че още никой не знаеше какво ядат, от какво боледуват и какви езици приказват тези бежанци.
После пристигнаха траншовете от Европейски Съюз, държавната стратегия за справяне с бежанската рецесия, Националният действен щаб (НОЩ) и другите изключителни ограничения. Хората са запомнили, че Чирпанлиев и екипът му спят в канцелариите си, обикалят страната, строят нови здания, набират личен състав и подвигат заплатите.
Затова назначението на Мария Стоянова-Тошева пристигна изведнъж. Мнозина от ДАБ я познават от редица взаимни прояви с Българския червен кръст. Останали са с най-хубави усещания от способената, правилна и излъчваща мека топлота мениджърка на Бежанско-мигрантската работа на БЧК.
Но сега на ДАБ е необходим началник със напълно различен профил: съдбоносен, волеви, компетентен и можещ водач. Нещо като ледоразбивач. Нужен е модернизатор и строител, който да разчисти

авгиевите обори, неизривани от осем години

През последните три години на Агенцията са били обезпечени 50 млн. лева от европрограми и от държавния бюджет. Проверка от Министерския съвет, провокирана от националната представителка Елисавета Белобрадова, установи липса на потенциал и запаси за ръководство на обстановката с разселените от Украйна мигранти и още редица недъзи, пропуски, недоимъци.
Въпреки отпуснатите от Министерство на вътрешните работи 100 щатни бройки за справяне с рецесии, в ДАБ не бяха основани мобилни групи от експерти, които дружно с локалните управляващи, гражданския бранш и бизнеса да спомагат за регистрацията и настаняването на украинските бежанци.
След като са уволнени неколцина свестни чиновници, навършили години за пенсия, по шуро-баджанашкия почин остават да работят доближени на управлението гербаджии, съпруги, племенници и баджанаци.
Без конкурс е назначен дори основният секретар на ДАБ, който неслучайно се оказва заслужил деятел от Държавна сигурност. Пак без конкурс или с мним асортимент заемат длъжностите си шефовете на дирекции " Социална активност и акомодация ", " Управление на собствеността и публични поръчки ", " Качество на процедурата за интернационална протекция " и дори блюстителят на справедливостта и морала, подложен отпред на Инспектората!
Международната активност към момента е ръководена от 71-годишен деец от Българската (народна) войска, взел участие в завладяването на Одрин, на Страцин или на Драва-Соболч, за което към този момент няма живи очевидци... За сметка на това брачната половинка му е била назначена без конкурс като основен специалист в друга дирекция.
Цяла година финансовият контрольор

Слава Захариева по този начин и не сколасала да възнамерява

плануваните от държавното управление нараствания към заплатите на чиновниците, с което е ощетила всекиго с кръглата сума от 1 000 до 2 000 лева И тя, и Петя Първанова, която до скоро бе началник на Агенцията се страхували да пишат до Министерския съвет, да не би някой да ги попита с какво се занимават и по какъв начин се оправят в рецесията. А щом не са се оплаквали, значи някак се „ оправяли “.
След като схващат, че въпросът със заплатите е „ решен “, т.е., че покачване няма да има, десетки млади и перспективни чиновници си бият камшика и организацията закъсва откъм фрагменти.
Коронният номер на управлението бил с публичните поръчки. Почти постоянно състезанията са проведени след приключване на периода, очакван съгласно Закона за публичните поръчки. За което постоянно имало „ основателни “ аргументи: Ковид-19, рецесията, бъдещата война в Украйна. Така през куп за грош са набирани преводачи, интервюисти и други експерти, което неизбежно се отразява върху качеството на работата в организацията.
По нечие управително скимване качествената система за видеонаблюдение, без да е претърпяла повреда, ей по този начин внезапно е сменена с още по-нова и по-лоша. Само против 500 хиляди лева Като бонус идва събитието, че екраните на „ новата “ система са ситуирани в зали, до които денонощната защита няма достъп.
За сметка на това териториалните центрове на ДАБ са затрупани със санитарно-хигиенни материали и най-много с белина. Хвърлени са големи средства за пазаруване на ненужни количества вонящи течности, които май няма да бъдат изразходвани до края на десетилетието.

Сега накъде?

Засега госпожа Стоянова-Тошева няма екип, няма идея, няма посока. Има заместник-председател, прочут като Дани Инджиев. Същият, който обществено се проваля от 2014 година насам. Некомпетентен, нерешителен, толерира некадърни, с цел да разкара способни и амбициозни млади чиновници.
Тоест, госпожа Стоянова-Тошева стартира като Никола Казаков и Петя Първанова: с ослушване и некачествени заместници.
Но у нас дойдоха и не престават да идват повече от 120 000 украинци. Вярно е, че множеството бързат да изоставен не изключително добре уредената ни страна, само че хиляди човешки същества, избягали под бомбите и снарядите на съветския агресор, ще бъдат принудени да останат в България. И да прибягнат до услугите на хронично боледуващата ДАБ.
Ето за какво незабавно е належащо да бъде изменена законодателната уредба и в Закона за убежището и бежанците да бъдат планувани измененията, наложени с решение № 55 на Европейската комисия от януари т. година
Тече наказателно време да бъдат назначени нови преводачи и интервюисти, да бъдат декларирани, предпазени и обезпечени финансови средства, най-накрая да бъдат нараснали дълго замразените заплати на чиновниците, да стартират ремонтно-възстановителни действия на наличния сграден фонд или да бъдат строени нови здания за следващия поток от мигранти и бежанци.
Още преди месец трябваше да бъдат основани мобилни групи, които от граничните пунктове да посрещат, да записват и да насочват украинските бежанци към частни адреси или към центровете за настаняване. Далеч не са доста мигрантите, които идват с първокласни джипове и пачки долари.

Храната и битката

За тази храна пишем и приказваме повече от шест години. Повече от шест години едни и същи компании „ печелят “ състезанията за кетъринг. Изхарчените средства надвишават 5 млн. лева Повече от шест години бежанците отхвърлят да ядат безвкусната еднообразна храна и нееднократно я изливат в краката на обществените служащи, които се пробват да им обяснят какъв брой калорични, потребни и скъпи са буламачите, приготвени от компаниите на доближени до други Петя Първанова.
Но „ неблагодарните “ бежанци по този начин и не проядоха леща, фасул, ориз по граовски и рибни бургери. Бяха изхвърлени тонове храна, вместо най-малко да бъдат предоставени на животновъдни ферми за изхранване на животни.
„ Нова младоженка, нов шанс “, споделя народът. ДАБ още веднъж е във фокуса на публичното внимание. Както през 2013-2014 година Време е държавното управление освен да желае чудеса от новоназначения началник, само че и да го подкрепи с фрагменти, със средства, с интелеткуален и управнически потенциал.
За да не си приказваме след година с носталгия за минали времена и за старите положителни началници...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР