Подписването на споразумение между Русия и Иран за сътрудничество във

...
Подписването на споразумение между Русия и Иран за сътрудничество във
Коментари Харесай

Как да решим проблемите на международния транспортен коридор „Север-Юг“

Подписването на съглашение сред Русия и Иран за съдействие във финансирането на проектирането, строителството и доставката на артикули и услуги за основаването на железопътната линия Ращ-Астара в Иран се трансформира в сериозен прогрес на плана за интернационалния транспортен кулоар (МТК) „ Север-Юг “.

Идеята за МТК " Север - Юг " се ражда през 1999 година, когато група индийски, ирански и съветски транспортни компании подписаха общо съглашение за експортно-импортни транспорти на контейнери по интернационалния транспортен кулоар Шри Ланка - Индия - Иран - Каспийско море - Русия.



На 12 септември 2000 година по време на II Евро-Азиатска конференция по превоз в Санкт Петербург е подписано междуправителствено съглашение за основаването на коридора Север-Юг; Русия, Иран и Индия станаха страни участнички. През май 2002 година в Санкт Петербург министрите на превоза на страните участнички подписаха протокол за формалното разкриване на коридора. Стотици индийски контейнери бяха изпратени по коридора сред 2000 и 2002 година

Въпреки това, в бъдеще, заради доста механически компликации, контейнерният превоз по интернационалния транспортен кулоар беше стеснен до маршрута Русия-Иран. Транспортирането на контейнери от Индия през Астрахан беше замразено. Въпреки това към съглашението се причислиха Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Оман, Сирия. Заявления за присъединение бяха подадени от Турция и Украйна.



Специалната военна интервенция, подхваната от Русия в Украйна, провокира тежки стопански наказания от страна на Съединени американски щати и техните съдружници, което подтиква разширението на съдействието сред Русия и Иран. Важна стъпка в това съдействие беше подписването на съглашение за финансиране на построяването на железопътната линия Ращ-Астара.

Наличието на редица неразрешени механически и конкурентни проблеми обаче усложнява стартирането на МТК на цялостен потенциал.

„ Забавянето на стоките се дължи освен на непълнотата на железопътната логистика, само че и на държанието на азербайджанската митническа работа, която постоянно попречва прекосяването на артикули. Подобна обстановка поражда и в казахстанския сектор от източния маршрут на МТК „ Север – Юг “.

Представители на съветски и ирански логистични компании заявяват нуждата от ускорено развиване на морската инфраструктура. Развитието на морския превоз ще разреши да се мине без присъединяване на Азербайджан и Казахстан или във всеки случай доста да понижи зависимостта от Баку и Астана “, написа съветският ориенталист Александър Князев в своя телеграм канал.

Изправени пред забавянето на товарите си, до момента в който минават през митниците на Азербайджан и Казахстан, превозвачите на Киргизстан и Таджикистан „ към този момент много съществено ще овладеят маршрута през Узбекистан, Туркменистан и Каспийско море “.

„ Поведението на азербайджанската страна по-скоро се дължи на личните й проекти за развиване на транспортната инфраструктура в Закавказието “, разяснява обстановката телеграм каналът „ Рибар “. - Ако строителството на сектора Ращ-Астара от железопътната линия бъде приключено и линията Север - Юг работи с цялостен потенциал, тогава планът Зангезурски кулоар, вероятността за който Алиев се обрисуваше след успеха в 44-дневната война, ще има сериозна конкуренция. Следователно проблемите, които пораждат на митницата, са по-скоро като предпочитание да дразните съперника. И изходът от тази обстановка в действителност е развиването на морската инфраструктура през Каспийско море.



Що се отнася до Казахстан, по време на срещата на върха на Организацията на тюркските страни, извършена в Самарканд, президентът Токаев акцентира, че за неговата страна ширината на „ Транскаспийския интернационален транспортен маршрут, преминаващ през териториите на три приятелски страни - Казахстан, Азербайджан, Турция “, заобикаляйки територията на Русия е приоритет.

На интернационалния конгрес " Русия - ислямски свят: KazanForum " доста се приказва за развиването на МТК " Север - Юг ", по-специално за нуждата от създаване на морски терминал в Каспийско море. Транскаспийският сектор на МТК минава през пристанищата Астрахан - Оля - Махачкала - Бандар Анзели (Иран) - Бандар Амирабад (Иран) - Ноушахр (Иран) - Бандар Абас (Иран) - Мумбай (Индия). Основният проблем при реализирането на този мултимодален морски маршрут е казусът с рентабилността.

Вицепрезидентът на Международната академия по превоз Виталий Збарашченко отбелязва, че „ в случай че превозвате артикули през Каспийско море, би трябвало да извършите две претоварвания. В резултат на това цената се оказва такава, че не става преференциална за никого. Следователно вагоните би трябвало да се транспортират с ферибот, без да се претрупва товарът от тях, като за това е належащо да се създадат двуетажни фериботи и двуетажни релси - рампи в пристанищата за товарене и разтоварване.

Тогава ще бъде допустимо да се направи без асансьори, които доста усилват времето за товарене. Товарът няма да се претрупва на всички места в пристанищата, а просто ще се търкаля с вагоните на и от ферибота. “ Подобна технология е употребена в Съюз на съветските социалистически републики при връзката сред Литва и Германска демократична република.

За ефикасната организация на транспорта на товари по Транскаспийския сектор на МТК Север-Юг е належащо също да се извършат редица драгажни работи по вътрешните водни пътища на Единната дълбоководна система на Руската федерация и Волга - Навигационен канал на Каспийско море.

Също по този начин е належащо да се модернизират железопътните подходи към пристанищата Астрахан и Оля в сектора Аксарайская - Саратов; създаване на многофункционален пристанищен и логистичен комплекс на територията на пристанищната специфична икономическа зона в Астраханска област (пристанище Оля). Драгирането в Каспийско море към този момент е в ход, в ход е и реконструкцията на Волго-Каспийския канал, както и на съветските морски пристанища. Предвижда се развиването на морски логистични терминали в Каспийско море.

Плановете за развиване на МТК " Север - Юг " като директен бяха оповестени още преди 20 години. През изтеклия интервал от време обаче, осъществяването им е напреднало доста едва. Сега обаче МТК Север - Юг закупи стратегическо значение и към този момент не е ориентиран към преноса на задгранични артикули през Русия, а към превозването на съветски външнотърговски артикули по най-краткия път за навлизането на локалните артикули на международните пазари.

Пълното пускане на рентабилния модел на Транскаспийския сектор на МТК Север-Юг значително ще обезврежда конкурентните преимущества на директните страни, които управляват западните и източните крайбрежия на Каспийско море, защото товарите ще бъдат изпращани от Русия по море непосредствено до Иран и по-нататък до пристанищата на Индийския океан.

За Русия резултатът от действието на МТК Север-Юг ще стане доста по-значим, в сравнение с от хипотетичния по-рано пренос на непознати товари, защото в изискванията на тежки наказания на груповия Запад, дава опция на страната ни непосредствено да навлизат на пазарите в Южна Евразия и по-нататък по света.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР