Подписваме много важен документ, много сложен. Ние имаме чудесна връзка.

...
Подписваме много важен документ, много сложен. Ние имаме чудесна връзка.
Коментари Харесай

Тръмп и Ким обещаха "историческа промяна" след срещата си в Сингапур

Подписваме доста значим документ, доста комплициран. Ние имаме чудесна връзка. За нас е огромна чест да подпишем документа. "

Това сподели американският президент Доналд Тръмп след срещата си със севернокорейския водач Ким Чен-ун в Сингапур – исторически миг, проведен изцяло ненадейно единствено за няколко месеца, въпреки допреди година двамата да разменяха остри обиди и да изглеждаха на ръба на нуклеарна война. За пръв път американски президент се среща със севернокорейски деспот.

" Оставяме предишното зад себе си и ще подпишем исторически документ (...) Светът ще види историческа смяна. Изразявам благодарността си към президента Тръмп поради реализирането на тази среща ", сподели Ким.

Двамата държавници се срещнаха сами, в наличието само на преводачи рано тази заран, и приказваха към 40 минути, позираха за фотоси и се отдръпнаха за договаряния дружно със съветниците си. След това те оповестиха обща декларация, чието наличие към момента не са оповестили, само че се чака то да бъде публикувано в идните часове.

Коресподентът на Би Би Си Робин Брант напомни, че преди 25 години на друга среща в Ню Йорк сред двете страни, те са се споразумели да работят против използването на мощ, в това число нуклеарните оръжия, и да се стремят към обединяване на двете Кореи.

Кой какво сподели

Тръмп, който твърдеше, че може да реши за една минута дали може да разчита на Ким, разгласи, че е постигнал " добра връзка " със севернокорееца. Той особено попита фотографите дали са хванали добър кадър, с цел да наподобяват всички слаби и красиви.

Ким назова срещата " въведения към мир ". " Преодоляхме целия песимизъм и спекулации за тази среща и считам, че това е добре за мира ".

Ким Чен-ун също по този начин е отбелязал пред Тръмп, че " Целият свят ни гледа и доста хора намират тази невероятна среща за научна фантастика ".

Здрависването

Двамата водачи се здрависаха три пъти. Ръкостискането, чиято фотография обиколи света, продължи 12 секунди – доста малко за стандартите на Тръмп, и за разлика от срещите му с други водачи то бе леко и добродушно. (След срещите му с френския президент Еманюел Макрон, по ръцете и на двамата обиконовено остават следи от здравото притискане.)

 Тръмп и Ким дадоха обещание
© Reuters

Експерти по езика на тялото сочат, че Тръмп е протегнал ръката си пръв като знак за превъзходството си, и по навика си е потупал Ким със същата цел. Той обаче не придърпа внезапно севернокорееца, както правеше при започване на мандата си, а самият Ким също потупа Тръмп, като нито един от двамата не застана в явно преобладаваща позиция. Макар американският президент да потегли по-рано за срещата, Ким е дошъл преди него - което в корейската просвета се пояснява като знак на почитание към по-възрастния събеседник.

Успех, само че какъв

И двете страни побързаха да разгласят срещата за триумф, само че без да влизат в детайлности какво е контрактувано, в случай че нещо въобще е контрактувано. Експерти разясняват, че до момента не е имало среща на американски президент с комунистически деспот, на която въпросът за правата на индивида да не е бил издигнат – тематика, която не е на дневен ред в актуалната аудиенция.

Подредбата на флаговете на двете страни се пояснява като огромен триумф за Ким, който се стреми да наподобява еднакъв на американския президент.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (741)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР