Подписана ли е смъртната присъда на нашите ТЕЦ-ове, предвид това,

...
Подписана ли е смъртната присъда на нашите ТЕЦ-ове, предвид това,
Коментари Харесай

Христо Казанджиев за novini.bg: Към замърсителите на околната среда у нас се проявява престъпна толерантност

Подписана ли е смъртната присъда на нашите ТЕЦ-ове, поради това, че до 2026 година би трябвало да затворим 40 на 100 от въглищните централи, съгласно уговорките ни по Плана за възобновяване и резистентност? Какви ще са следствията за хората от района, където се планува закриване на енергийни мощности? Разговарям с Христо Казанджиев, петролен инженер, експерт в областта на подземните естествени благосъстояния. Член е на УС на Българския енергиен и минен конгрес. Практиката му в енергийната сфера е над 45 години.



Христо Казанджиев /вдясно/

Събитията през последните години в Европа демонстрираха, че Старият континент не е подготвен за реализация на интензивен преход към зелена сила.

Действията в тази посока демонстрираха, че енергийната сигурност е доста нежна и е прекомерно рисковано да стартира масирано закриване на електро генериращи мощности, в.т.ч.и обвързваните с добива на въглища. Примерите са доста, знае се и какви ще бъдат следствията. През тази зима сигурността на енергийните доставки е нарушена, заради събитията в Русия и доста страни, в това число и България са изправени пред нуждата от това да наваксат недостига от сила от лични източници. В тази връзка бъдещето и ориста на комплекса „ Марица Изток ” би трябвало да бъдат преосмислени, с цел да бъде продължен интервала на неговата работа досега, в който България реализира онази сигурност на доставките, която подсигурява развиването на икономиката  и удобното битие на българските консуматори. Така че по мое персонално мнение, е прекомерно преждевременно да се твърди, че гибелта на „ Марица Изток ” е предопределена. Процесът би трябвало да е муден и еволюционен към прекосяване на зелена енеригия. Важно е да се съблюдава в този момент работата в централите да е природосъобразна и да не замърсява околната среда. Да се минимализира естествения отпечатък, да се ползват нови технологии и нови подходи. Ние би трябвало доста съществено тук да преосмислим бъдещето на комплекса, като в същото време се подхващат и някои предварителни стъпки към осъществяване на поети задължения, най-много като се пристъпи към закриването на морални остарели генериращи мощности от вида на „ Брикел ”, на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 ” в Димитровград, в Бобов дол, в Гълъбово и още няколко други сходни централи.

От първостепенна значимост за българските консуматори, е сигурността на доставките на еленергия.

Не бива да се не помни, че бъдещето на въглищните централи е според от развиването на нуклеарната енергетика. Също, че недай си Боже от повреда на някой от блоковете!

В тази връзка е от изключителна значимост за България да стартира реализацията на план за национална енергийна тактика, който да оцени всички вероятни разновидности за гарантиране на сигурността на енергетиката. Това е извънредно необходимо преди да се вземат дефинитивни решения в една или друга посока.

Време е българските политици да извърнат съществено внимание на правене на национална енергийна тактика.

Това е значимо да се направи, преди да се закриват каквито и да е енергийни мощности.

Напълно правилно се слага въпросът за ориста на хората от районите, където е планувано закриването на енергийни мощности. Не е загадка, че закриването на „ Марица Изток ”, без значение от плановете за реверсификация като промишлен парк или пък произвеждане на зелена сила, ще докара до доста съществени катаклизми в региона на Стара Загора. Известно е, че хората там разчитат на съществуването на централата за своето оцеляване, битуване. Но аз отново наблягам, че закриването е прекомерно преждевременно. България и Европейски Съюз не са подготвени за интензивен преход, за какъвто се упорства. Трябва да стартира последователно закриване на не осъвременените мощности, които замърсяват околната среда, а не към тях да се демонстрира незаконна приемливост.

Без подозрение постоянното произвеждане на електрическа енергия в България, е гаранция за по-комфортен живот на нашите съграждани. Доставките на природен газ също в известна степен са обезпечени. Това ни успокоява за опцията преминем относително умерено през този есенно-зимен интервал. Притесненията в това отношение са не основателни. Искам да подчертая също по този начин, че обществото ни в известна степен е отговорно за бъдещото развиване на комплекса „ Марица Изток ”. То би трябвало да е непримиримо към замърсителите на околната среда. България би трябвало да се почисти и да реализираме въглеводородна индиферентност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР