Подписах заповед за проверка на консорциум Детско здраве, който беше

...
Подписах заповед за проверка на консорциум Детско здраве, който беше
Коментари Харесай

Проверяват консорциума, който трябваше да строи националната детска болница |

" Подписах заповед за инспекция на консорциум " Детско здраве ", който беше утвърден за реализатор на плана " Национална детска болница ". Водим преписка да бъдат върнати близо 10 млн. лева, които обединяването е получило предплатено, само че към момента не е възстановило. "

Това заяви по време на блиц надзор в Комисията по опазване на здравето министър Асена Сербезова, в отговор на въпрос от народен представител от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов.

От въпроса на Михайлов стана ясно, че по случая работи и Министерство на вътрешните работи, " с цел да се откри защо са изхарчени въпросните милиони. "

Имат ли достъп всички лечебни заведения в страната до закупените моноклонални антитела за болнично лекуване, попита депутатът от Движение за права и свободи Девджет Чакъров. Сербезова заяви, че наличността им се следи непрестанно от локалните здравни инспекции и лекарството се преразпределя съгласно потребностите. Тя означи още, че поради получена информация за неефективност на препаратите при разновидността Омикрон и вероятни странични резултати е предоставено да бъде събрана противоположна връзка от лечебните заведения, които употребяват препарата.

" Впечатленията на лекарите, които ползват препаратите са, че са ефикасни ", уточни доцент Чакъров. Друг въпрос на депутата от Движение за права и свободи беше обвързван с доставката на антивирусното хапче на " Мерк ". Министър Сербезова заяви, че на 12 януари Министерството на здравеопазването е подписало контракт с доставчика на препарата " Молнупиравир "   и когато бъде издадено позволение за приложимост от Европейска комисия, ще бъдат обезпечени количества в страната.

Проф. Костадин Ангелов, депутат от ГЕРБ запита за какво не се отстранен ограниченията в столицата , откакто заетостта на интензивните кревати е под 50% и съгласно пандемичния проект няма учредения за въвеждане на спомагателни ограничавания.

В отговор здравния министър уточни, че заетостта на интензивните кревати е главен, само че не единствен индикатор при взимане на такова решение. Отношение имат и заболеваемостта, заетостта на леглата за неусложнени пациенти, педиатричните кревати, броя на дейните случаи и така нататък, посочи тя.

Ангелов съобщи, че е осведомен с индикаторите, защото те са били следени и по времето, когато той е бил министър на опазването на здравето: " Ако следите същите индикатори, значи не работите по " проекта Петков ", а по проекта " Ангелов " , репликира някогашният здравен министър. В отговор Сербезова уточни, че няма нищо неприятно в това да има последователност и надграждане при основаването на пандемичните проекти.

Как се разпределят 130-те млн. лева, които бяха отпуснати от служебното държавно управление за подкрепяне на държавни и общински лечебни заведения и поддръжка на болничната мрежа при рецесии , запита депутатът от " ИТН " доктор Ивайло Христов.

В отговор министър Сербезова напомни, че са подадени две планови оферти - за поддръжка на болничната и извънболничната система.

" Първото планово предложение - " Подкрепа на болничната мрежа за реакции при рецесии ", е с бюджет близо 100 млн. лева с съществена цел да се укрепи потенциалът на болничната система в изискванията на продължаващата пандемия. Предвидени са контракти за доставка на здравна инсталация в 133 държавни и общински лечебни заведения и осъществяването на поправки в 122 от тях ", уточни министър Сербезова и добави, че за осъществяване на вложенията в общинските лечебни заведения Министерството на здравеопазването е сключило съглашения за партньорство с тях или със съответните общини.

Второто планово предложение - " Подкрепа за структурите на извънболничната здравна помощ и центровете за трансфузионна хематология за справяне с рецесии ", е с бюджет близо 30 млн. лева Основната цел е да се усъвършенства потенциалът на центровете за трансфузионна хематология и ДКЦ-та, в които имаCOVID зони и са сключили контракти с НЗОК.

По думите ѝ все още двете планови оферти са на стадий оценка от оценителна комисия , която е назначена от ръководещия орган на Оперативна програма " Региони в напредък ". Общият период за осъществяването е 24 месеца, само че не по-късно от 31 декември 2023 год. Конкретният период ще бъде избран по отношение на датата на подписването на договорите за даването на безвъзмездната финансова помощ сред Министерство на здравеопазването и ръководещия орган, добави министър Сербезова.

Депутатът от " Демократична България " доктор Александър Симидчиев запита на какъв стадий е осъществяването на плана за подкрепа на Спешната помощ. В отговор проф. Сербезова уточни, че са закупени 358 коли за спешна помощ, със съответното оборудване. Обновена е материалната база на 97 обекта, за още 87 има определен реализатор.

235 структури имат имат подписани контракти за ремонтно-строителни действия, стартирали са едвам 31 от тях, 8 обекта са приключени. Сербезова уточни, че има всеобщи отводи от тези поръчки, защото цените на строителните материали през последната година са се повишили и прогнозните стойности не са задоволителни. По тази причина обектите не съставляват интерес за строителните компании. В момента се прави разбор на растежа на цените, с цел да се откри с какъв брой би трябвало да се дофинансира плана, изясни Асена Сербезова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР