Подовото отопление притежава редица предимства през отоплението с радиатори, климатик,

...
Подовото отопление притежава редица предимства през отоплението с радиатори, климатик,
Коментари Харесай

Подово отопление – същност, свойства и характеристики

Подовото отопление има редица преимущества през отоплението с радиатори, климатик, камина или електрически  апарат. Характерно за него е, че всички стени са свободни, няма забележими уреди или тръби, не заема място от площта, което води до образно усъвършенстване на пространствата и повече свободно място в помещението. Плюсовете на подовото отопление са свързани с високата му успеваемост, тишината, чистотата и комфорта, които обезпечава. Този вид отопление разрешава отмерено стопляне на помещението, защото топлината не идва от едни източник от едно място, както е с електроуредите, към които постоянно е по-топло. Топлината при подовото отопление е постоянно по-приятна спрямо другите способи за отопление, защото е отмерено разпределена.

Съществуват разнообразни типове подово отопление, които имат своите плюсове, минуси, свойства и характерности. Най-общо разграничаваме електрическо, водно и инфрачервено подово отопление.

Същност на електрическото и водното подово отопление

Електрическото подово отопление нормално е от кабелни нагреватели или ленти, прикрепени към натъкана мрежеста черга. При по-съвременните типове детайлите са вградени в непрекъсната ролка. Независимо от типа му, електрическото подово отопление се отличава с висока успеваемост, когато е вярно изчислено и конфигурирано. Инсталацията не е обвързвана с преструктуриране на настилката на пода и е по-евтина спрямо водното подово отопление, само че не е толкоз икономично, колкото водното. Ако държите на по-ниските месечни сметки за електрическа енергия, водното подово отопление е това, към което да се насочите, въпреки при него да е нужна по-голяма първична инвестиция.

Електрическото подово отопление може да се сложи под съвсем всички подови  настилки. Необходимата претовареност на пода е от 60 до 80%, а инсталацията му е по-лесна, бърза и преференциална спрямо тази на водното. Плюсовете на водното подово отопление са по-високата енергийна успеваемост и по-изгодните месечните сметки. Може да се употребява топла вода от централно отопление или посредством термопомпи. Недостатък е, че мъчно се конфигурира под към този момент подготвени подове. Подходящо е за инсталиране в миг на създаване на нов под или в случай че се повдигне равнището на съществуващия, с цел да се освободи място за инсталиране на подовото водно отопление. Ефективността и икономичността му оправдават компликациите по полагането, а ниските месечни сметки ще задоволят всички упования.

Свойства и характерности на инфрачервеното подово отопление

То е съвременно софтуерно решение, отличаващо се с иновативност и икономисване на сила. Разходът на сила е невисок, а и има положително влияние върху здравето на човек. Безшумно е и уместно за монтиране под дървени или ламинирани подови настилки. Недостатък е фактът, че не би трябвало да се слага под солидни мебели, които не са повдигнати от пода на крачета. Разходите за поддръжка са ниски, дейно е, хигиенично и предлага комфорт, както и надзор на температурата в пространствата.

Как да изберем подово отопление съгласно настилката?

Ако жилището ви е с килим, това не е причина да се отказвате от подово отопление. Важно е единствено той и подложката да имат термична резистентност не повече от 2.5 роба. Ако подът е с каменни плочи или теракота, имате поради, че от дебелината им ще зависи времето, належащо за постигане на оптимална температура, само че след достигането ѝ няма разлика в успеваемостта спрямо по-тънките материали. При дървените подове, ламината и балатума е значимо материалът да е подобаващ за подово отопление. Съществено при подовото отопление е да бъде изпълнено от експерти, които да оказват помощ за установяване на най-подходящите настилки, пресмятане на площта, вземане предвид с височината на помещението и всички тези характерности, които вършат подовото отопление високоефективно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР