Подобряване на информационно-технологичната структурата в българските университети, цифровизация на образованието,

...
Подобряване на информационно-технологичната структурата в българските университети, цифровизация на образованието,
Коментари Харесай

Започва дигиталната трансформация на висшето образование

Подобряване на информационно-технологичната структурата в българските университети, цифровизация на образованието, въвеждането на цифрова студентска брошура и развиването на онлайн услугите за студенти, разискаха научната общественост и бизнесът по време на научно-практическа конференция " Дигитализация на висшето обучение в България ".

В рамките на събитието, проведено от Университета за национално и международно стопанство в партньорство с Vivacom, бяха дискутирани провокациите, стандартите, нормативните условия и положителните практики в региона на киберсигурността, както и възходящите опасности от хакерски атаки към просветителните институции.

" Всички образователни проекти и стратегии ще бъдат напълно изменени до 2029 година с оглед цифровата промяна ", разяснява ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров в откриващата сесия. Той подчертава върху нуждата за деен разговор сред бизнеса, научните служащи, учениците, студенти, докторантите, тъй като цифровата промяна допуска смяна в мисленето и настройките към света.

" Използването на технологии, които да създадат по този начин, че знанията, уменията и компетенциите да се получават по-бързо, по-лесно, с по-голяма дълбочинност и по-трайно, е извънредно значимо. В Плана за възобновяване и резистентност голяма част от средствата, заделени в областта на образованието, са планувани за внедряване на цифрови технологии, изключително във фокуса на инженеринговите науки, така наречен СТЕМ кабинети, стем класни стаи, превръщането на учебните заведения в България в съвременни цифрови средища за образование. Подобно нещо би трябвало да бъде направено и в областта на висшето обучение като комплексността и сложността тук е още по-голяма, тъй като приказваме за академичност и фундаментална просвета ", разяснява по време на форума Никола Гечев, шеф " Корпоративни продажби " във Vivacom. Той и сътрудника му Пламен Ганчев показаха опциите за съдействие сред висшите образователни заведения и бизнеса и готовите решения, които телекомът може да предложи за ускорение процеса на цифровизация на българското обучение.

Дигиталната промяна допуска неведнъж нарастване на трафика от данни, изискващ нова, съвременна инфраструктура с нараснал потенциал. Vivacom разполага със свръхмодерната технология, осигуряваща оптична интернет съгласуваност със скорости 10 пъти по-високи от предлаганите сега посредством своята 10 гигабитова оптична мрежа, означават от компанията.

Тя заявява подготвеност да усили изчислителната мощ и мястото за предпазване на масиви от данни, поддържайки личен център за предпазване и запазване на данни в действително време. Vivacom разполага и с център за ръководство на сигурността, който предлага непрекъснато и непрекъсваемо наблюдаване на ИТ средата за злонамерени дейности, както и мониторинг за евентуални недостатъци като софтуерни уязвимости и софтуерни пропуски, напомня телекомът.

Рискът от хакерски атаки към образователните заведения непрекъснато се усилва, като за потребителите си Vivacom предлага принадлежности за кибер отбрана от последно потомство като DDoS отбрана в партньорство с водещи интернационалните компании, показаха от сдружението.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР