Подобно на пламъка на свещ в закътано от вятъра местенце,

...
Подобно на пламъка на свещ в закътано от вятъра местенце,
Коментари Харесай

Въведение в медитацията. Глава 2: Как да медитираме?

Подобно на пламъка на свещ в закътано от вятъра местенце, не се колебае и мозъка на медитиращия.

След прочитането на тази къса глава вие ще бъдете в положение да медитирате вярно и елементарно. Следвайте прецизно инструкциите и практикувайте неотложно, с цел да придобиете опит. Останалата част от книгата ще бъде доста по-разбираема, в случай че се придържате към напътствията в тази глава.

Изберете време, когато не сте прекомерно изтощени и минимум два часа след последното ястие. Изберете безшумно и комфортно място, тъй че да не бъдете смущавани по време на вашите занимания. Двадесет минути са задоволителни за първите сеанси в медитацията. Разхлабете всички стягащи ви атрибути в облеклото и ще бъдете в положение да релаксирате изцяло. Седнете изправени на комфортен стол, в добре уравновесена поза, с изправена глава и без да се отпускате. Идеалната поза за медитация е тази, при която можем да седим в продължение на целия сеанс, без да се постанова да движим ненужно тялото.

Затворете очите и останете умерено няколко секунди. Наблюдавайте естествените процеси във вашето тяло, когато вдишвате и издишвате. Не регулирайте дишането, единствено го наблюдавайте. Усещайте въздуха, преминаващ през ноздрите ви при поемане, доловете излизащия през ноздрите ви въздух при издишване. С издишването почувствайте по какъв начин се разтваряте в пространството. Това е всичко, което е належащо за започване на процеса. Оставете тялото да вдишва и издишва свободно. Усещайте въздуха, навлизащ през ноздрите ви и излизащ от тях и се разтваряйте в пространството. Не е нужно да пресъздавате визията си, че се разтваряте в пространството, просто приемете, че това става. Продължавайте да вършиме това двадесет минути. Не е нужно да проглеждате часовника си за края на сеанса, тъй като в случай че решите, че би трябвало да медитирате двадесет минути, вашият вграден в съзнанието ви биологичен часовник ще ви уведоми, когато нароченото време изтече.

Ако по време на сеанса вниманието ви се отклони, върнете го назад към процеса. Не се борете с мислите или възприятията си. Без изпитание – това е ключа към триумфа в медитацията. Умерено внимание – това е всичко, което е нужно.

Когато пристигна краят на вашия сеанс по медитация, останете спокоен и провиснал за няколко минути, със затворени очи и се почувствайте удовлетворен и провиснал. Оставете спокойствието от медитацията да проникне в съзнанието ви, във вашата нервна система и в тялото ви. Почувствайте, че сте приключен в самия себе си, в естетика с вашия свят и на съответното място в схемата на нещата.

Ако желаете да медитирате по-задълбочено и да бъдете обхванат напълно, използвайте посочения нагоре способ с едно допълнение: практикувайте по същия метод, само че с издишването вътрешно се вслушвайте в звученето на някоя нищо неозначаваща думичка. Вземете, да вземем за пример, думичката “едно ” и с издишването си припомнете по какъв начин звучи тя, в случай че се изговори високо. Това припомняне е “вътрешното ” вслушване. Този прийом ще ви убеди, че сте изцяло обхванат от процеса. След медитация се върнете към работата си и не анализирайте процеса или прекарването. Не се вълнувайте за резултатите нито преди, нито след медитация. Просто практикувайте постоянно, за предпочитане два пъти дневно в продължение на не по-малко от две седмици. След това сравнете, по какъв начин сте се чувствали преди и след започването на вашата процедура. Използването на този способ ще усъвършенства способността ви за централизация. Нашето определение за централизация е: ориентиране на вниманието върху обособен предмет. Това не би трябвало да се прави с изпитание или да изисква сила. По този метод по-скоро се упражняваме да насочваме вниманието си елементарно и естествено.

Причината да предлагаме несъмнено време на деня за медитиране е тази, че с течение на времето вие ще свикнете подсъзнателно да се стремите към медитация, когато наближи нормалното време и това ще улесни практикуването й. Много хора смятат, че най-удобното време за медитация е рано заран, незабавно след ставане, и късно вечер, преди вечеря. Разбира се, режимът на сеансите не трябва да тормози членовете на фамилията. Причината, заради която предлагаме сеансите да се правят по всяко друго време, само че не и след ястие е тази, че в случай че медитираме незабавно след ястие, организмът е ангажиран с храносмилане и ние не бихме могли да релаксираме изцяло.

Не търсете трагични душевен феномени, до момента в който медитирате. Не очаквайте нищо. Просто практикувайте съгласно формираната от вас непрекъсната стратегия. Каквото и да последва, то ще подхожда напълно на вашите персонални потребности.

Ако усетите, че ви се приспива или съзнанието ви блуждае, до момента в който медитирате, направете следното: по време най-малко на един от сеансите за деня медитирайте с отворени очи. Просто се вгледайте в пространството и правете упражненията. Умение в това отношение ще сте постигнали тогава, когато медитацията със затворени очи стартира да ви се удава елементарно и естествено.

Ако ви се желае да седнете на пода, направете го,стига да ви е комфортно. Не е целесъобразно да се медитира в легнало състояние, тъй като съзнанието свързва тази поза със спането и е доста по-лесно да заспите или да се отнесете в света на фантазиите. Седнете изправен спомага за обезпечаване на едно изцяло прекарване и струпване на изцяло градивен опит.

Когато медитираме по този метод, не се стремим да реализираме някакъв резултат върху съзнанието, а го оставяме да почива, присъствайки като очевидец на процеса на медитация. В нужното време тялото ще се отпусне и мозъкът ще се проясни. Ако мислите не изчезват или се появят усеща, оставете ги да блуждаят и не позволявайте да ви объркат. С времето съзнанието ще се проясни и възприятията ще утихнат.

Този развой е подобаващ за всеки, даже за лица без религиозни пристрастености. С освобождението от напрежението вие ще забележите доста усъвършенстване на здравето, душевно успокоение и изостряне на умствените качества. Методите на медитация са се развили на изток единствено тъй като там цивилизациите са по-стари, само че те не са нито източни, нито западни, те са способи, които работят за всеки, тъй като са предопределени за хората. Хората са с друг растеж, друг цвят и от друга културна среда, само че психосоматичните процеси са идентични при всички.

Би трябвало да усвоите процеса, предложен в тази глава, преди да преминете към идната.

Глава 1. Медитацията и Положителният отговор

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР