Подобно на много дела и корпоративни скандали и казусът с

...
Подобно на много дела и корпоративни скандали и казусът с
Коментари Харесай

Скандалът с Nexo - какво знаем със сигурност и как да го тълкуваме

Подобно на доста каузи и корпоративни кавги и въпросът с Nexo ще завърши много безшумно и най-вероятно след години и може би даже със правосъдно решение в друга страна. Заради нагнетеното политическо напрежение от разкритите обстоятелства за дарения и връзки с едни от най-претенциозните политически сили, твърдящи, че ще са нетърпими и безкомпромисни точно към корупцията („ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “), човек се нуждае от ориентир и критерии по какъв начин да прави оценка станалото. Не за друго, а тъй като избори може да има още през март, а мътилката от Nexo надали ще се е вдигнала.

Fake it till you make it
Изминалото десетилетие на евтини и лесни пари разреши на предприемаческият дух и теориите за предприемачество да изживеят същински взрив. Хора създаваха компании, привличаха финансиране, забогатяваха, в случай че съумеят да изиграят добре картите си, даже и в случай че техните инициативи се провалят.

За тази цел те трябваше да убеждават необятна маса от хора – вложители, евентуални клиенти, че са обречени на триумф. Много постоянно нещата ставаха по разбъркан път. Няколко продажби, или няколко ранни поръчки за крайня артикул, платени при цена близка до себестойността, бяха задоволителни да убедят капиталови фондове, бизнес ангели и впрочем субекти със свободни пари да влагат.
В този ранен стадий има два водещи правилото – proof of concept (да потвърдя, че концепцията е реалистична) и fake it till you make it (да вдъхвам убеденост, че съм доста напред в разработката) с цел да получа по-висока оценка от вложителите. Например – да взема повече пари, или просто против едни и същи пари да отстъпя не 50%, а 30% дял от бизнеса ми.
В случая с Nexo, основата на бизнес модела е криптовалута (coins – монети), за която не е известно къде се търгува на свободен пазар (независима криптоборса). Обръщането на действителни пари в нея на входа, или конвертирането ѝ в действителни пари на изхода от вложението в Nexo, са ставали по формален курс, чието установяване е условно и не е несъмнено дали става в резултат на срещата сред търсене и предложение, или е повлияно от притежателите на компанията.

От startup към fintech

Критичен за Nexo се оказва преходът на компанията от startup (страртираща компания за софтуерни решения) в технологизиран снабдител на финансови услуги – fintech.
Това е граничен миг, в който бизнесмените не взимат пари единствено от хора и организации, които са склонни да изгубят в името на евентуалната облага с придобиване на дял в един стартъп. Когато започнеш да предлагаш финансови услуги, ти към този момент имаш работа с непрофесионални вложители, които всяка развита страна пази с регулации, спазвани и прилагани я от централната банка (Българска национална банка), я от небанков финансов регулатор, какъвто е Комисията за финансов контрол в България или Комисията за тържищата и скъпи бумаги в Съединени американски щати.
Повечето финтех компании печелят от основаването на улеснения за клиентите – продан на валута при преференциални курсове, бързи преводи при ниски такси, удобства при други типове общоприети и всеобщо реализирани покупко-продажби. Някои компании навлизат и на кредитния пазар – като оферират заеми, или лизинг услуги. Общото е, че в нито един миг не употребяват парите на клиентите си за личен бизнес. Ако ще превеждат пари превеждат ги незабавно. Ако някой не с ги изтегли, негов проблем. Те не ги влагат, или отдават като заеми, нито ги олихвяват. Кредитните и лизингови финтех компании също отдават личен запас. Всички компании, ограничаващи палитрата на услугите си в тези граници, получават лицензи за финансови институции.
Ако стартират да взимат пари от клиентите си, с цел да ги отпускат като заеми, това към този момент става влогонабиране и е банкова активност, за която се желае лицензиране като банка. А такива лицензи в европейския съюз и в Съединени американски щати се изкарват извънредно мъчно. За информация, в последните 23 години в България лиценз е получавала може би единствено една единствена банка. Но пък един път получила лиценз в една страна от Европейски Съюз, то банката, или финансовата ниституция може да предлага услугите си на всички места в единния пазар.

Центрофугата на проблемите
Не е явен цялостният набор от лицензи и в кои юрисдикции е имала групата от компании Nexo. Ясно е, че има лондонски офис, че има действия на разнообразни места по света. Стигнали са и до Съединени американски щати, където против тях има следствия.
Заради обстоятелството, че е предоставяла услуга по набиране на средства, които да се връщат с рентабилност, може да се счита, че в случай че не чиста банкова активност, то компанията е осъществявала бизнес на ръба на банковата активност.
Отказът да развива интензивно активност по привличане на средства в България, въпреки че създателите ѝ са българи, приказва, че те не са желали за бизнеса им да се приказва от уста на уста в България, където създателите живеят и където могат да бъдат арестувани. Вместо това, предлагайки услугите си на всички места по света, с внушителен офис регистриран в Лондон и софтуерно звено в източноевропейска дъжрава Nexo умерено се вмества в визиите за типичен стартъп който усъвършенства разноските си на Изток и разраства приходната си база с клиенти от богатия Запад. И в случай че са пирамида - докато сериозна маса от хора не стартират да плачат от породените загуби. Ако не са имат късмет дълго време да останат под радара на регулаторите, да финансират създаването на артикули и да преминате от Fake (имитация и внушение) към Make (реален артикул и услуга).
Най-вероятната причина за експлоадирането на абсурда от предходната седмица е, че прокуратурата работи по сигнал от службите в партньорска страна. Твърдение за поискано подпомагане от непознати партньорски служби направиха на своята конференция от прокуратурата. В същото време е известно, че управляващите в Съединени американски щати са изключително чувствителни, когато някой пробва да набира пари от финансовата им система. Още по-чуствителен въпросът става, в случай че измъкването на пари стига до непрофесионални вложители, които се допуска, че нямат образованието и инструментариума да правят оценка вложения и да се пазят от пирамиди.
Обяснението, че родната прокуратура удря „ интелигентна и красива “ компания, дарявала пари на партиите на смяната, правила всичко по разпоредбите, не е изключено, само че мъчно придобива тежестта на главно допускане.
Фактът, че близо 90% от всички дарения за акцията на Демократична България са постъпили от чиновници в Nexo, дарили по 20 000 лева, какот и фактът, че са го създали в един и същи ден, както и че някои от тях за повторно подаряват по 20 000 лева, откакто са го правили и за предходни избори, няка по какъв начин да не даде мотив за подозрение, че компанията поддържа политическа мощ в подмяна на нещо, което да получи, в случай че партията стигне до властта. Но го прави през чиновници. Пък дано е законно. Пак не хубаво.
Обяснението на депутата от Демократична България Иво Мирчев, че Демократична България преди всички избори търси поддръжка от софтуерния бранш в случай, че за два вота са получили поддръжка от чиновници, а не от компании, и то от чиновници на единствено една компания, си е чисто изсулване. 
Това обаче препраща към единственото несъмнено в проблема. Ако дотук публикацията целеше да показа инструментариум по какъв начин да оценяваме случилото се с Nexo идващите редове касаят безспорни неща.
Асен Василев се е срещал с представители на финтех и стартъп бранша и е премисляно по какъв начин на такива компании да се даде достъп до софтуерната инфраструктура, правеща вероятни електронинте и картови разплащания в България – БОРИКА.
Той удостоверява, че е разгоарял с криптокомпании да им се разреши да издават банкови карти и с тях да вършат разплащания в системата на БОРИКА, като в това време оферират и услугата си по допустимо превалутиране на парите в тези карти от криптовалути в типичен пари и назад. „ Ако приемем, че биткойн и криптопространството е новата златна тресчица ние да подсигурим кирките и лопатите “, изяснява министъра в гостуването си за един от многото подкастове, отдадени на криптовалутите.
Андрей Гюров – ръководителят на парламентарната група на Политическа партия в предходния парламент и претендент за шеф на Българска народна банка уточни улеснението на присъединението на такива компании към БОРИКА като собствен трети приоритет в централната банка, в случай че стане неин шеф.
Случаят Nexo не би трябвало да се преглежда изолирано, а като част от дълга поредност взаимодйствия на партиите на смяната с частния бранш. Заводът за електрически автомобили край Ловеч, меморандумът с " Джемкорп ", прибавянето на криптостартъпи към платежната нифраструктура на БОРИКА се оказват коьорфишеци, с които " Продължаваме промяната " и " Демократична България " симулираха триумфи в привличането на чеждестранни вложения.
На човек му се прищява да става въпрос за корупция, тъй като в противоположен случай ще са налице доверчивост и непросветеност, които са надалеч по-опасни. Представете си такива наивници да договарят за проект за възобновяване. Да вкарват на еврото. Да одобряват бюджети и да водят дългова политика.
 
 
15 Яну 2023394014 Яну 2023218314 Яну 2023126313 Яну 2023135713 Яну 2023366911 Яну 20234736КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани10 Яну 2023301911 Яну 2023100816 Яну 202369728 Дек 2022932
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР