Подобно на много български семейства, и това на двама 30-годишни

...
Подобно на много български семейства, и това на двама 30-годишни
Коментари Харесай

Заради заем татко на 5-месечно бебе ще прекара празниците далеч от дома

Подобно на доста български фамилии, и това на двама 30-годишни търновци живее благодарение на заеми. Жената – Валя Милчева, е отгледана в Дома за деца, лишени от родителска грижа „ Пеньо и Мария Велкови “ и знае какво е да живееш с бедност, написа " Борба ".

Мъжът – Стефан Лефтеров, пък е част от многодетно семейство, което едвам свързвало двата края. Братята му отпътували за чужбина преди няколко години и единствен той останал у нас. Младото семейство взело заем преди няколко месеца, с цел да обезпечи всичко належащо за раждането на първата им рожба и покриване на остарял заем. В началото на декември се оказва, че фамилният им бюджет е на алено. Вноската за заема представлявала 1/3 от заплатата на таткото, а остатъкът от нея бил непълен за естествената прехрана на семейството и заплащане на наема за квартирата им. Социалното майчинство на Валя едвам стигало за приспособено мляко и памперси на бебето, само че за благополучие техни другари помагали с дрешки и други бебешки такъми. Момченцето им след няколко дни става на 6 месеца и се постанова да бъде захранено със зеленчукови и плодови пюрета, с които родителите не разполагат, нито могат да си разрешат. След покриване на всички разноски се оказва, че фамилията остава едвам с 30 лева за храна на месец. Известно време се справяли, а менюто им се състояло в леща, ориз, фасул, картофи и спагети. Местните ястия били необичайност, а саламите се трансформирали в разкош. Родителите на Стефан понякога пращали свинска мехлем, месо, лютеница и яйца, които се трансформират в периодически избавителни хранителни запаси. Двамата с Валя си дали сметка, че

Сложното им финансово положение обрича Коледа на празник без дарове, вкусни гозби и други напълно простички неща за Рождество Христово. Единственият късмет за справяне с казуса бил таткото да замине да работи в чужбина и да изплати заема допустимо най-бързо. Това обаче означавало той да прекара първата Коледа от появяването на сина си надалеч от вкъщи. Безизходицата го принудила да тръгне за чужбина, само че и за там трябвали пари, с цел да си купи самолетен билет и да има някой лев най-малко първоначално в Англия. Техни другари ги подкрепили, с цел да може той да тръгне. 30-годищшният мъж е в Лондон от седмица, а благодарение на интернет всяка вечер прави видеоразговор с жена си и момченцето.

Младото семейство се срами от затрудненото си състояние. Не се оправдава, нито проси за помощ, а единствено моли всички останали да не се заробват с заеми. Валя дефинира изплащането на заема като модерно иго и ярем на шията. Двамата са безапелационни, че ще дадат всичко от себе си да изучат своето дете и един ден то да има добра специалност, с цел да не се постанова да работи за жълти стотинки и да претърпява посредством заеми.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР