Подобно на Китай, европейски страни наблюдават нарастващи случаи на Mycoplasma

...
Подобно на Китай, европейски страни наблюдават нарастващи случаи на Mycoplasma
Коментари Харесай

Епидемия от пневмония в Европа, прилича на грип

Подобно на Китай, европейски страни следят възходящи случаи на Mycoplasma pneumoniae, бактерия, която предизвиква " ходеща пневмония ", написа Euronews.

Няколко европейски страни регистрираха нарастване на случаите на пневмония при деца тази година, сходно на повишаването на инфекциите в Китай.

Инфекциите се предизвикват от Mycoplasma pneumoniae, която е бактерия, която може да аргументи леки респираторни инфекции до тежка пневмония.

Това е честа причина за пневмония при деца в учебна възраст и съгласно Public Health France може да съставлява 30 до 50 % от инфекциите с пневмония, добита в обществото при деца.

Пневмонията предизвиква инфектиране на въздушните торбички на белите дробове. Те могат да се изпълнят с течност или гной, причинявайки признаци като кашлица или затруднено дишане.

Шест страни в Европейския съюз или Европейското икономическо пространство до момента са съобщили за увеличение на инфекциите с Mycoplasma pneumoniae.

Възможно е също по този начин цитуацията да се е влошила в този момент поради ограниченията и лимитираното предаване по време на пандемията от COVID-19, споделиха здравни чиновници на Европейски Съюз.

Какви са признаците?

Някои страни, в това число Дания и Франция, класифицират повишаването на случаите като зараза.

Хане-Дорте Емборг, старши откривател в датския Statens Serum Institute, сподели пред Euronews Next, че когато повече от 10 % от тестванията, осъществени от лекари, са позитивни за микоплазма, това се смята за зараза.

" Ще бъде като признаци, сходни на грип, само че нормално имате доста кашлица ", сподели Емборг.

" Това не е доста бързо разрастващо се заболяване. Обикновено протича по-бавно и може да имате кашлица, може да сте изтощени и да имате главоболие и в случай че това продължи много дълго време, тогава може да е микоплазмена пневмония ", добави тя.

Това е една от главните аргументи за " ходеща пневмония ", която е лека форма на зараза, при която човек може да продължи естествените си действия.

Изследователите Mike Beeton и Patrick Meyer Sauteur започнаха да изследват наблюдението на бактерията mycoplasma pneumoniae още през 2020 година, откривайки, че сходно на други инфекции на дихателните пътища, случаите започнаха да изчезват заради рестриктивните мерки против COVID-19.

" Не е изненадващо, че видяхме, че откриванията на mycoplasma pneumoniae в доста разнообразни страни по света са намалели доста внезапно ", сподели Бийтън, преподавател по здравна микробиология в университета Кардиф Метрополитън в Обединеното кралство, пред Euronews Next.

Но защото други постоянно срещани инфекции като грип и респираторен синцитиален вирус (RSV) се появиха още веднъж, микоплазмата отсъстваше.

" Знаехме, че в един миг ще се върне, тъй като към момента имаше тези инцидентни откривания тук и там в разнообразни различни страни ", сподели той.

Координирайки интернационалното наблюдаване на инфекцията, те са открили, че през последните шест месеца са почнали да виждат по какъв начин броят на инфекциите с Mycoplasma pneumoniae нараства.

Анализирайки данните от наблюдението от 24 страни сред април и септември 2023 година, те откриха, че случаите са по-високи в Европа и Азия. " Най-честите откривания " в Европа са били в Дания, Швеция, Швейцария и Уелс, прибавиха те в публикация, оповестена в Lancet.

Няколко европейски страни неотдавна оповестиха за увеличение на случаите.

Датските здравни управляващи споделиха, че има нарастване на инфекциите с Mycoplasma pneumoniae от лятото насам, със " доста повече случаи от нормално ".

Във Франция се оповестява за " необикновени нараствания " на респираторните инфекции с Mycoplasma pneumoniae с нараснала циркулация от началото на есента и по-голям брой случаи спрямо 2019 година и 2022 година, " отразяващи епидемиологична обстановка ".

Холандия също заяви за увеличение на случаите на пневмония, като институтът за публично здраве RIVM сподели пред Euronews Next, че има по-специално нарастване на инфекциите с пневмония измежду деца на възраст от пет до 14 години.

Институтът е помолил общопрактикуващите лекари да вземат спомагателни проби от гърлото и носа за проучване.

Защо случаите на " ходеща пневмония " нарастват в този момент?

Не е известно за какво тези случаи се усилват тъкмо в този момент, само че някои здравни чиновници споделят, че това може да се дължи на закъснение след премахването на рестриктивните мерки за COVID-19.

Бийтън споделя, че има няколко теории за какво е лишило толкоз време на тази бактерия да се появи още веднъж след пандемията, в това число че има по-дълъг инкубационен интервал и че е " постепенно растяща ".

Въпреки че мащабът на случаите, които страните виждат, е стеснителен, добави той, това не е изненадващо.

Датските здравни чиновници споделят, че епидемии от Mycoplasma pneumoniae в предишното са се случвали почти на всеки четири години, като последната зараза е от 2015-2018 година

Имаше огромен брой случаи директно преди пандемията от COVID-19, само че те паднаха до " извънредно ниско равнище " на фона на рестриктивните мерки.

" Нямаше съвсем нищо, което да циркулира (по време на пандемията) и по-късно, когато започнахме да отваряме още веднъж (в Дания) на разнообразни равнища, разнообразни вируси започнаха да циркулират още веднъж ", сподели Емборг.

" Но микоплазмата не се е появила до момента, тъй че изминаха три години и половина, откогато имаме същинска циркулация на бактериите ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР