Подобни писма с остър тон изпращат още 7 от най-големите

...
Подобни писма с остър тон изпращат още 7 от най-големите
Коментари Харесай

Спират ни Титаник, кабелните и сателитните оператори не плащали авторски права за препредаване

Подобни писма с изострен звук изпращат още 7 от най-големите кино студия в света, измежду които “Парамаунт Пикчърс”, “Туентиът Сенчъри Фокс”, “Лайънсгейт” и “Сони Пикчърс”, написа “Телеграф”.

Казусът е следният - кабелните оператори в България от години отхвърлят да заплащат права за препредаване на филми, макар че са длъжни да го вършат съгласно Европейското и българското законодателство. Причината - договарянията сред Филмаутор (където членуват 1500 режисьори, сценаристи и оператори, както и тези от 27 сродни европейски организации) и БАККО (Българска асоциация на кабелните и информационните оператори) не престават от години. Докато двете страни към момента не могат да стигнат до съглашение за размера на дължимото заплащане, трудът на създателите и продуцентите в България се употребява от препредаващите оператори без за него да се заплаща, а това ще докара до финансови искания от страна на филмовите студия. Отговорно да следи този развой е министерството на културата.

Част от заглавията, за които филмовите сдружения имат искания са „ Титаник “, „ Аватар “, „ Мисията невъзможна “, „ Трансформърс “, „ Игри на глада “, „ Наистина обич “ и други. Според регламента Филмаутор и БАККО имат период до 15 ноември да стигнат до съглашение, а в случай че не го създадат министерство на културата следва да свика комисия, която да реши финалната процедура.

България е на последно място в Европа във връзка с събрани средства от права за препредаване на филми, като сумите са покрай нулата, а за съпоставяне Румъния изплаща над 4 милиона евро за авторски права всяка година.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР