Поднасяме нашите съболезнования на семейството и близките му. Божидар Данев

...
Поднасяме нашите съболезнования на семейството и близките му. Божидар Данев
Коментари Харесай

Тъжна Вест. Българският Бизнес Изгуби Своя Символ. Отиде Си Един От Най-Известните И Високопоставени Бизнесмени

Поднасяме нашите съболезнования на фамилията и околните му.

Божидар Данев е роден на 5 ноември 1939 година в София.

Завършва с отличие висшето си обучение в Техническия университет в София през 1965 година, след което постъпва на работа в Институт по кибернетика при Българската академия на науките. Получава премия на Българска академия на науките " най-хубава научна разработка " и национална премия " научна разработка с максимален стопански резултат ". Защитава дисертация в региона на ръководството на социално-икономически системи. Хабилитира се като старши теоретичен помощник. Две години организира следдокторска специализация в Университета в Хановер (ФР Германия) по ръководство на системи. Чете лекции във Федерална Република Германия, Швейцария, Италия, Съединени американски щати, Англия и други

След завръщането си в България, през 1980 година постъпва на работа в Българската индустриална стопанска асоциация (БИСА, през днешния ден - БСК) като специалист в направление " Икономически разбори ". Последователно заема длъжностите старши специалист, началник направление, шеф, заместник-председател, написа нюз.бг.

През 1987 година е назначен и за зам.-председател на Централния кооперативен съюз (ЦКС) по финансовите въпроси. В системата вкарва политика по създаване на МСП, реформира валутната процедура, вкарва пазарни правила при ръководство на независимите единици.

През 1989 година напуща ЦКС и работи главно като като заместник-председател на Българска индустриална стопанска асоциация, където управлява направленията Икономически разбори, Приватизация и вложения, Промишлено развиване. Участва директно в създаването и приемането на нормативната база за приватизация, в подготовката и провеждането на приватизацията на огромен брой предприятия и икономически обекти.

За интервала 1991-1997 година е и основен изпълнителен шеф на Софийската фондова борса. През 1993 година е определен за ръководител на БСК. Включва се в развиването на обществения разговор в страната. Активно работи в региона на трудово-правните връзки, промените в пенсионното дело, груповото договаряне и така нататък През 2004 и през 2006 година е зам.-председател на Националния съвет за тристранно съдействие.

Основен мотор е по учредяването на Смесения съвещателен комитет Европейски съюз - България и е негов съпредседател от българска страна в интервала 1999 - 2004 година

През 2006 година е определен за зам.-председател на Икономическия и обществен съвет на Р България и на Националния съвет за тристранно съдействие, член на Европейския стопански и обществен комитет (EESC) и началник от българска страна на работната група по Лисабонската тактика към EESC. Представлява България в Комитета по обществен разговор към Европейската комисия.

До 2010 година Божидар Данев е член на УС на Българската академия на науките и зам.-председател на Настоятелството на Нов български университет.

От 1995 година до 2008 година е изпълнителен шеф и член на Съвета на шефовете на най-голямата лизингова компания в България " Интерлийз " АД. В момента е член на Съвета на шефовете на " Солвей Соди " АД, Индустриален холдинг " България ". Бил е член на Съвета на шефовете на ПОК " Доверие " и други

На 15 февруари 2011 година Божидар Данев е определен за изпълнителен ръководител на БСК. Той е член на Управителния съвет на европейския план за професионална подвижност ESCO от февруари 2011 година

Божидар Данев има над 100 научни изявления в наши и задгранични издания и три монографични изявления.

Поклон пред паметта му!
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР