Поднасяме дъговата пъстърва топла и се наслаждаваме на получените комплиментиНеобходими

...
Поднасяме дъговата пъстърва топла и се наслаждаваме на получените комплиментиНеобходими
Коментари Харесай

Дъгова пъстърва на фурна с ориз и праз

Поднасяме дъговата пъстърва топла и се любуваме на получените похвали

Необходими Продукти

● дъгова пъстърва - 1 огромна риба, 600 г (почистена)
● чесън - 2 огромни скилидки
● лимони - 1/2 бр.
● олио - 4 с.л.
● черен пипер - 3 щипки, прясно надробен
● мащерка - 2 щипки или на усет
● сол - на усет

За ориза


● праз - 1 филиз, огромен
● ориз - 1 чаша, 300 мл. съдържимост
● чубрица - 1 великодушна щипка, ронена
● олио - 6 - 7 с.л.
● сол - на усет
● черен пипер - 1 щипка
● рибен бульон - към 800 мл

Начин на подготвяне

Предварително почистената от черва и люспи дъгова пъстърва измийте и подсушете. Имайте поради, че прясна риба не се мие дълготрайно, а единствено колкото е належащо, с цел да се отстранят останки от кръв и нечистотии от коремчето.

Направете напречни, не доста дълбоки прорези по гърба на пастървата. Сторете това с доста изострен нож, защото кожата на гръбчето е много дебела и упорита. Тъй като рибата е огромна, това ще помогне да се сготви по-бързо и по едно и също време с ориза, както и ще се овкуси по-добре.

Натрийте изцяло дъговата пъстърва с олио, черен пипер, сока от лимона и по избор кората му - настъргана единствено жълтата част, мащерка и сол. Старайте се най-много да попада в коремчето и процепите. В тях сложете и чесъна, нарязан на филийки.

Оставете по този начин рибата да се овкуси за 2-3 часа в ледник. Аз я слагам непосредствено в тавичката, която ще пека, и загъвам с транспарантно домакинско фолио. Тавата би трябвало да е огромна, с цел да легне свободно рибата в нея, без да се огъва и да бъде съобразена да побере и ориза.

Накълцайте праза и го задушете в олиото до омекване. Сипете ориза, авансово почистен от нишестето, прибавете сол, ронената чубрица, дафиновия лист и черен пипер и бъркайте 2 до 3 минути хубаво да се запържи и стане бистър.

Прехвърлете в тавата от страни на рибата и налейте рибен бульон (може и вода или зеленчуков бульон). За количеството течност се съобразете и с напътствията на производителя, тъй като не всеки тип ориз изисква еднообразно съответствие.

Печете под фолио 10-12 минути на 180 градуса, с цел да се задуши, след това махнете фолиото и увеличете градусите на 200, до момента в който оризът поеме течността, а печената пъстърва придобие мрачно сребриста коричка, която е леко набръчкана. Друг знак, че е подготвена, е, че в леко разтворените процепчета течността се е изпарила. След изваждане от фурната завийте тавата с фолиото и оставете да почине 5-10 минути.

През това време дъговата пъстърва на фурна с ориз и праз ще продължава да се готви. Ако ползвате по-малки пъстърви, е добре да ги прибавите към ориза малко по-късно.

Поднесете вкусното празнично ядене наложително, до момента в който е топло.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР