Подмяна на голяма част от осветителните тела в Русе и

...
Подмяна на голяма част от осветителните тела в Русе и
Коментари Харесай

Община Русе изпълнява мащабен проект за подмяна на уличното осветление

Подмяна на огромна част от осветителните тела в Русе и въвеждане на Информационна система за обмисляне, мониторинг и надзор на електроенергийните разноски за улично осветяване са главните цели на план, който се осъществя от Община Русе. Сред тях е и създаване на две фотоволтаични системи за произвеждане на електрическа енергия за лични потребности – на покривите на ДГ „ Русалка “ и Дом за остарели хора „ Възраждане “, като към този момент е обещано началото на строителната площадка в детската градина.

Това стана ясно на встъпителната конференция по план „ Прилагане на ограничения за енергийна успеваемост по системата за външно изкуствено осветяване на територията на град Русе, Община Русе “. Той се финансира по Програма „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост и енергийна сигурност “ на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021 и включва още създаване на местна система за автоматизирано ръководство на три булеварда - „ Христо Ботев “, „ Васил Левски “ и „ Гоце Делчев “.

Встъпителната конференция, която се организира в границите на два дни, бе открита в конферентната зала на хотел „ Дунав “ от зам.-кмета на Община Русе Златомира Стефанова. Тя акцентира смисъла на плана, който е част от плануваните действия на локалната администрация, свързани с внедряването на ограничения за повишение на енергийната успеваемост на територията на града и общината.

По думите на ръководителя на плана - зам.-кметът Магдалина Илиева, след замяна на уличното осветяване с енергийно ефикасни лампи ще бъдат спестявани годишно близо 112 000 евро. Подмяната ще обхване следните региони: кварталите „ Дружба-1 “, „ Дружба-2 “, „ Дружба-3 “, „ Чародейка-Север “, „ Чародейка-Юг “ и основните улици – бул. „ Христо Ботев “, бул. „ Гоце Делчев “, бул. „ Васил Левски “, бул. „ България “, бул. „ Липник “, ул. „ Плиска “, ул. „ Наум “, ул. „ Доростол “ и бул. „ Тутракан “.

Проектът е на стойност 1 541 364 лева, от които безплатна финансова помощ - 783 289 лева и личен принос в размер на 758 075 лева, като в него е заложено понижаване на въглеродните излъчвания с 1400 тона.

В конференцията присъединяване взеха и представители на бизнеса, заинтригувани страни, както и изпълнителят по контракта за създаване на фотоволтаичните системи. Дневният ред включи и показване на плана „ Русе - нисковъглероден град “, който е финансиран от „ European City Facility – EUCF “ и Програмата за научни проучвания и нововъведения на Европейския съюз „ Horizon 2020 “. В диалозите присъединяване взе и шефът на „ Общински транспорт-Русе “ Александър Георгиев, който показа новите цели и провокации пред сдружението, свързани с реализиране на енергийна успеваемост в градския превоз.

Срещата приключи с посещаване в Русенския университет, където на кръгла маса участниците и сътрудниците се срещнаха с работата на студентите в региона на енергийната успеваемост в градския и персоналния превоз. По време на диалозите бяха споделени положителни практики на Транспортния факултет и факултет „ Електротехника, електроника и автоматика “ в региона на енергийната успеваемост възобновимите източници.

Заключителната фаза на встъпителната конференция през втория ден включи разкриване на строителната площадка, обвързвана с създаване на фотоволтаичната система за произвеждане на електрическа енергия на покрива на ДГ „ Русалка “. На място пред сътрудниците бяха показани и изпълнени в предишното планове, свързани с сменено улично осветяване по булевардите „ Цар Освободител “, „ Придунавски “, „ Трети март “ и др.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР