Подкупите остават масова практика в румънските болници. Това съобщава Диджи24,

...
Подкупите остават масова практика в румънските болници. Това съобщава Диджи24,
Коментари Харесай

Подкупите все още са масова практика в румънските болници

Подкупите остават всеобща процедура в румънските лечебни заведения. Това оповестява Диджи24, като цитира данни на Министерството на здравеопазването, събрани посредством въпросници, попълнени от пациенти. Последните оповестяват за голям брой обстановки, в които лекари са им желали пари в подмяна на медицински услуги.

Телеорман (8,11%), Гюргево (7,55%) и Олт (5,8%) са окръзите, в които лекари и медицински сестри са желали най-вече подкупи. Висок %, сред 3 и 5 на 100, има и в Сату-Маре, Кълъраш, Илфов, Браила и Арджеш.

Най-малко са докладваните случаи на подкупи в Ковасна (0,47%), Алба (0,59%), Брашов (0,66%) и Клуж (0,71%). Там по-малко от един % са декларирали, че лекарите са им желали подкупи против медицински услуги.

Ситуацията е отразена и в последното изследване на Евробарометър, оповестено от Европейската комисия, което класира Румъния преди всичко по корупция в здравната система. Всеки пети пациент признава, че е давал пари или скъпи дарове, когато е имал потребност от лекуване в държавно лечебно заведение. И това макар обстоятелството, че през последните години заплатите на чиновниците в тази сфера се се нараснали доста, отбелязва Диджи24, представена от Българска телеграфна агенция. 

„ Има две обстановки: пациентът тича след лекаря, с цел да постави пари в джоба му, страхувайки се, че няма да бъде лекуван добре или лекарят самичък желае пари с концепцията, че е най-хубавият и пациента би трябвало да му е признателен за това. Трябва да гледаме освен лекаря, само че и жителя, който тича след него с плика и не възприема това като корупция, а като жест на внимание. Този, който би трябвало да дава отговор, е освен корумпираният, само че и корумпиращият “, разяснява за Диджи24 социологът Джелу Думиника.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР