„Подкрепяме кабинет с министър-председател Асен Василев. Ние участваме в това

...
„Подкрепяме кабинет с министър-председател Асен Василев. Ние участваме в това
Коментари Харесай

Георги Свиленски, БСП: Внесохме предложение в НС за преразглеждане на нотите за отзоваване на руските дипломати

„ Подкрепяме кабинет с министър-председател Асен Василев. Ние участваме в това ръководство от самото основаване с явен мандат и ясна поддръжка към държавното управление, което беше основано. Имаме подобен мандат и за настоящето държавно управление, което следва да бъде образувано, с ясни приоритети- 4 краткосрочни и 5 дълготрайни ограничения, в които влизат приемането на бюджета за 22-ра година, актуализацията, подготовката и приемането на бюджета за 23-та година, 20-те закона, които би трябвало да дадат опция на Плана за възобновяване и резистентност и надлежно. Дългосрочните са ни обичайно обществената политика, здравната политика, образованието, т.е. все тематики, върху които Българска социалистическа партия е работила поредно. И в този момент с тази стратегия за 6 месеца се надяваме те да влязат съответно написани със периоди. “ Това съобщи ръководителят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България” Георги Свиленски в ефира на Българска национална телевизия.

„ Наложи се да излезем от договарянията поради това деяние на премиера Кирил Петков, което за мен бе безусловно ненужно и нашето изискване, че ние няма по какъв начин да подкрепим нов кабинет с министър председател Кирил Петков освен това деяние, което се случи. Факт е, че това граничи с дейности, които не дават отговор на дипломатическите приоми, хората, които би трябвало да бъдат изгонени са посочени по неразбираем принцип, дадена е броя без да се каже какво се е случило и в последна сметка всички виждаме до каква степен ще стигне това нещо “, сподели още ръководителят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България” и акцентира, че изгонването на съветските дипломати ще се отрази тежко върху българските ползи, които сега са застрашени.

По думите на Свиленски, в случай че самото решение би трябвало да бъде въвеждане на някаква взаимност тогава методите са напълно други и не тези, които за 24 часа се споделя да бъде напусната страната. „ Информацията е конфиденциална, само че всички, които са осведомени с метода, по който са определени 70-те индивида за изпъждане знаят, че той не е верен. Когато е сложена численост и се търсят мотиви да бъде тя достигната, това към този момент е проблем “, добави той.

„ Ясно е кой е почнал войната и кой е дал мотива, само че няма потребност да се връщаме към този диалог. Факт е обаче, че с дейностите си сега външното министерство уронва престижа и престижа на България. Затова и през днешния ден сме внесли предложение в Народното събрание да бъдат преразгледани двете ноти. Да се види в действителност това ли са хората, какво са създали и знам, че опонира на дипломатическите дейности, само че да бъдат анулирани тези ноти. Защото, когато си направил един неприличен акт не е срамно да го поправиш. По-срамното е, когато неточност я поправяш с нова неточност “, изясни социалистът за напрежението към отзоваването на съветските дипломатически лица

Според Свиленски консултациите са значителен детайл, който е заложен в Конституцията и те няма по какъв начин да бъдат направени по команда и за 2 часа. „ В 09:45 ч. в понеделник куриера на президентството донесе в парламентарната стая поканата за съвещания. Имаше съвещание на бюджетна комисия, а за нас бюджета е приоритет и ние интензивно участвахме, защото всички тези неща, за които говорихме трябваше да бъдат признати “, изясни той.

„ Президентът и президентската институция демонстрираха, че на тези съвещания не държат резултатът да бъде лъчение на държавно управление, а целят бързо претупване на консултациите за по-скорошно пускане на длъжностен кабинет и влизане на президентската администрация в изпълнителната власт. “, съобщи Свиленски по отношение на желанията на Дондуков 2.

Той разяснява и спекулациите на президентската институция, които някъде по Facebook или в медиите пускат отрязъци от документи за експорт. „ Стана ясно, че нито е имало пренасочване на оръжия към Украйна, нито по времето на Нинова е давано нещо, нито Министерство на стопанската система и промишлеността е подписвало нещо. Вчера Корнелия Нинова за следващ път в Народното събрание каза- оръжие за Украйна не е изнасяно “, заключи депутатът от левицата.

В умозаключение Георги Свиленски разясни, че в действителност за първи път от 30 години в новата ни история бюджет се приема с толкоз доста гласове. „ Това сподели, че едно държавно управление, което единствено преди седмица беше свалено с 123 гласа, единствено за една седмица съумя да си уреди поддръжка от 230 народни представители, които съумяха да поддържат бюджета на страната, импортиран от държавното управление. Това не се е случвало до момента, тъй като и ръководещите се вслушаха в опозицията, което също не се бе случвало досега. Едно време ръководещите внасяха бюджети и си ги гласоподаваха по команда без да се интересуват от мнението на опозицията. Съобразихме се и подкрепихме всяко едно предложение, което дава по-високи приходи на учители, академични преподаватели, на музеи, библиотеки, аграрни производители “, приключи той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР