Подкрепяме европейската перспектива на съседите ни, но тя не трябва

...
Подкрепяме европейската перспектива на съседите ни, но тя не трябва
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: България ще подкрепи започването на преговори на Северна Македония

Подкрепяме европейската вероятност на съседите ни, само че тя не би трябвало да се употребява за европейска легитимност на антибългарската акция. Това сподели министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването " Лице в лице " в изявление за bTV.
Министърът разясни, че България ще поддържа започването на договаряния, само че и организирането и провеждането на първата междуправителствена конференция. Тя разясни, че по този начин се назовава процедурата, по която се утвърждава преговорната рамка единствено при доста безапелационни условия.
" Те са: преустановяване на всевъзможни искания на Р Северна Македония за каквито и да е малцинства в България, изтриване на табели на антибългарска, насаждаща ненавист идеология, реализиране на единодушие за Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание ", изброи още Захариева.
" България постоянно през всичките 30 години, бидейки страната първа, признала преди 29 години Република Македония, в този момент Северна Македония. Имаме декларация от 1999 година Имаме след което меморандум сред двете държавни управления за поддръжката на евроатлантическата вероятност на република Северна Македония и контракт за другарство, добросъседство и съдействие. Винаги едно от изискванията е било – първото сключване и осъществяване на контракта. Никога една поддръжка не е безусловна. Още по-малко от страна на България за Република Северна Македония ", изясни Захариева.
Тя уточни, че във вторник ще има съвет по общи въпроси, на който ще се гледа по този начин нареченият пакет " Разширяване ".
" Там ще се разискват решенията за Р Северна Македония и Албания. Това е рамкова позиция на България, която ще предложа на следващия ден. Мина към този момент през Съвет по европейски въпроси. Беше утвърден от всичките министерства, изпратен е в Народното събрание и в президентството. Надяваме се Народното събрание да я поддържа. Досега слушам положителни сигнали. Това е водоравен аршин, добросъседските връзки ", добави още Захариева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР