Подкрепените от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп кандидати спечелиха

...
Подкрепените от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп кандидати спечелиха
Коментари Харесай

Подкрепените от Тръмп кандидати спечелиха първичните избори на Републиканската партия

Подкрепените от някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп претенденти завоюваха вчерашните първоначални избори на Републиканската партия в няколко щата. Те бяха създадени за лъчение на претендентите на партията за междинните избори за Конгрес на Съединени американски щати през ноември, които ще се изправят против демократите, предава

В основния щат Аризона членът на щатския Конгрес Марк Финчъм завоюва партийната номинация за щатски секретар, служба, която ще му обезпечи значим глас в изборния развой, в случай че на изборите през ноември надделее над съперника си от демократите.

Финчъм присъстваше на речта на Тръмп от 6 януари 2021 година, след която стартира щурма на Капитолия от последователите на някогашния президент, уверени, че успеха на Тръмп на президентските избори е била открадната по непочтен метод. Финчъм и до момента твърди, че Тръмп е спечелил изборите през 2020 година

В Мичиган Тюдър Диксън, закостенял коментатор, който също повтаряше изказванията на Тръмп за изборите, завоюва номинацията на републиканците за губернатор и ще се изправи против настоящия губернатор на щата Гречън Уитмър в една от най-знаковите съревнования през ноември, която ще се върти към правото на аборт.

Главният прокурор на Канзас Дерек Шмит, подсилен от Тръмп, също завоюва губернаторската номинация на републиканците. Така през ноември той ще се изправи против настоящия губернатор на щата, демократката Лора Кели, още една конкуренция, която се обрисува като много оспорвана.

Блейк Мастърс, някогашен шеф на компания от софтуерния бранш, който поддържа изказванията на Тръмп за изборни измами, печели по данни на Асошиейтед прес първичните избори за лъчение на кандидатура за Сената и ще се изправи против сенатор Марк Кели, считан за един от претендентите на демократите с най-несигурни шансове. Мастърс има поддръжката на Тръмп и на милиардера от немски генезис и създател на онлайн платежната система " Пейпал " (PayPal) Питър Тил.

Питър Майър, един от единствено десетте републиканци от Камарата на представителите на Съединени американски щати, които гласоподаваха " за " импийчмънт на Тръмп след щурма на Капитолия, загуби от крайнодесния претендент Джон Гибс.

Джейми Ерера Бътлър, която също беше измежду десетте републиканци, подкрепили импийчмънта, също се изправи против претендент, подсилен от Тръмп, в своя изборен регион Вашингтон. Резултатите от тази конкуренция ще станат известни по-късно през днешния ден или на следващия ден.

Резултатите от вчерашните първоначални избори демонстрират продължаващата доминация на Тръмп измежду републиканците, по тази причина те могат да бъдат обсъждани и като сигнална лампа за всеки републиканец, който би решил да се изправи против него в конкуренцията за президентската номинация на партията, отбелязва Ройтерс.

Самият Тръмп, който се заиграва намерено с опцията да се кандидатира още веднъж за президент на идващите избори през 2024 година, поддържа над 200 претенденти на първичните избори на Републиканската партия.

Повечето от тях са сигурни спечелили, защото те са главно претенденти за политически постове в консервативни изборни региони, които и все още се заемат от тях. Но даже и в по-оспорвани изборни региони отново победиха доста от неговите претенденти. " Първичните избори демонстрират, че Тръмп остава известен измежду гласоподавателите на републиканците. Не бива да се подценява фактът доколко той преобрази партията по собствен облик и сходство ", сподели Алекс Конант, пълководец в Републиканската партия. " Републиканците, които се изправят против Тръмп, нормално биват прегазвани. "

Освен първоначални избори при републиканците през вчерашния ден имаше и още едно гласоподаване - референдум в Канзас по предложение за ограничение на правото на аборт в щата. При 95 % обработени бюлетини последователите на правото на аборт побеждават безапелационно с към 60 % от гласовете.

Темата за абортите се чака да бъде значима на ноемврийските избори и може да помогне на демократите да активизират последователите си във времена, когато мнозина американци винят ръководството на президента Джо Байдън за покачващите се цени на бензина и храните, отбелязва Ройтерс.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР