Подкрепата на Украйна е от стратегически интерес за България по

...
Подкрепата на Украйна е от стратегически интерес за България по
Коментари Харесай

Тагарев: Помощта за Украйна е морален дълг и стратегически интерес на България

Подкрепата на Украйна е от стратегически интерес за България по редица аргументи, съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев в изявление за украинското издание " Киев Индипендънт ".

Русия „ наруши всички интернационалните правила “ и „ унищожава интернационалната архитектура за сигурност “, сподели Тагарев.

„ Първо, това е моралното обвързване да помогнем на жертвата на експанзия. Но също по този начин е в наш стратегически интерес Украйна да удържи съветската експанзия и да успее да възвърне своя суверенитет и териториална целокупност. Това е основно за стабилността в Европа – изключително за Източна Европа и Черноморския район “, добави министърът на защитата.

Той съобщи, че президентът Румен Радев е проруски надъхан.

" Ще бъде мъчно да се разграничим от Русия, чиято агитация е авторитетна в българската политика и измежду обществото. Сегашният президент Румен Радев е проруски надъхан ", добави Тагарев. Военният министър означи, че има политици, които се опълчват на даването на оръжие на Украйна, потвърждавайки, че се пробват да реализират мир по-бързо, макар че този мотив e неплатежоспособен. " Наративът на Кремъл се приема много благосклонно от забележителна част от популацията, само че това се трансформира. Все повече българи поддържат Украйна ", сподели още Тагарев.

Българският министър на защитата съобщи, че изявленията на президента Радев няма да повлияят на поддръжката от страна на България, която е парламентарна република.

„ Всичко е в нашите ръце – на кабинета, а в този момент кабинетът се разграничава доста от позицията на президента “, сподели Тагарев и добави, че държавното управление „ в действителност “ не разисква с президента Радев военната помощ, която изпраща на Украйна.

Опасност в Черно море

Откакто напусна съглашението за Черноморската самодейност за зърно през юли, Русия употребява военноморски учения, с цел да блокира украинския експорт на зърно. С настоящите учения на Русия наоколо, част от икономическата зона остава отчасти блокирана.

„ На процедура Русия блокира придвижването, като ни споделя „ рисково е, тук се стреля, тъй че не пресичайте “, сподели Тагарев. " Това е открита процедура, в случай че продължи няколко дни, най-много. Но Русия затваря този регион на Черно море към този момент три месеца, което явно е недопустимо. "

Въпреки провокациите, Тагарев счита, че към момента " това не е директна опасност за териториалната целокупност или опция за експанзия против член на НАТО ", само че акцентира, че дайствията на Русия крият разнообразни опасности.

„ Всичко това са опасности, които могат да доведат до жертви и би трябвало да се оправим с това – това са обилни опасности “, сподели Тагарев. „ Не сме толкоз обезпокоени, че Русия ще се осмели да нападна съдружник от НАТО, само че се тревожим, че някои от тези опасности могат да се материализират или в материални вреди, или в жертви. “

Турското министерство на защитата през октомври разгласи тристранно съдействие с България и Румъния за унищожаване на мините, попаднали в икономическите зони на трите страни.

Тагарев съобщи, че задачата е да се обезвредят мините " систематично и по-стриктно в границите на обединените сили на трите страни ".

" Искаме да създадем корабоплаването по-безопасно, само че не и да даваме мотив за ескалация на спора в Черно море ", показа още военният министър, като добави, че това въпреки всичко ще е от изгода за износа на Украйна, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР