Подкаст | Фискалната дисциплина започва да става проблем за БългарияФискалната

...
Подкаст | Фискалната дисциплина започва да става проблем за БългарияФискалната
Коментари Харесай

Новини от седмицата: Търговските вериги обясниха за високите цени; Какъв летен сезон очаква България?

Подкаст | Фискалната дисциплинираност стартира да става проблем за България
Фискалната дисциплинираност ще се трансформира в главното икономическо предизвикателство за България, в случай че политическата рецесия продължи и след предварителните парламентарни избори през април и не се откри формула за по-стабилно и по-трайно ръководство с небосвод на обмисляне над няколко месеца. Това описа Пламен Ненов, професор в Norwegian Business School и икономист в Норвежката централна банка, в четвъртия епизод на подкаста на Economic.bg „ Едно мислено “. Той е част и от новосформирания Съвет за стопански разбори, чийто ръководител е вицепремиерът Атанас Пеканов.
Бизнес не за пари, а за благополучие: Лютата пристрастеност на едно семейство от с. Страшимирово
Вероятно малко хора знаят, че първата " люта " плантация в България – Hotfarm – се намира в с. Страшимирово, Варненско. Историята ѝ стартира в далечната 1997-ма година, когато Дарина и Христо Родинови се захващат със земеделие. Целия си опит и знания получават от своите предшественици, които също са били земеделци, също и от книгите, само че най-много от практиката, която за тях е всекидневие и метод на живот. През 2011 година обаче у Христо Родинов се появява любознанието да разбере малко повече за лютия свят, тъй като осъзнава, че в България няма съвсем никакво многообразие от люти чушки, с изключение на най-известните сортове.
„ Времената на ниски лихви свършиха. Бъдете по-консервативни “
Времената на извънредно ниски лихви в общи линии завършиха. Ще има корекции. Съветваме клиентите да бъдат една концепция по-консервативни и да запомнят, че за персоналните им финанси единствено те дават отговор. Отправяме обръщение към клиентите, които желаят да теглят жилищни заеми, да бъдат една концепция по-консервативни.

С това предизвестие и обръщение приключи своята презентация за ипотечното кредитиране Николай Лазаров, шеф ръководство „ Продажби самостоятелно банкиране ” в Пощенска банка по време на бизнес форума на Imoti.net, който се организира в София.
Възходът и падението на един „ популярен “ и „ жилест “ строителен необут
Строителният необут Велико Желев бе арестуван по дело за насила за 24 часа, а Министерство на вътрешните работи претърси офисите в София и къщата му във Варна. По информация на Българска национална телевизия притежателят на „ Хидрострой “ – компания, която постоянно печели държавни поръчки за стотици милиони – е принудил собствен чиновник да подпише документи с погрешно наличие. Днес Софийската районна прокуратура е преквалифицирала обвиняването и към този момент проверява изнудване.
Плаващата слънчева централа в язовир „ Огоста “ ще проработи до 4 години
Строежът на първия в България плаващ слънчев парк, който ще се намира в язовир „ Огоста “, се чака да започва след към две години, а стартирането му в употреба ще бъде към година и половина след началото на градежа. Това значи, че  се чака работата на парка да стартира до 4 години.
ГБС откри съвременен цех за стоманобетонни структури
Когато международният пазар на стомана и бетон се тресеше поради нарушените от COVID-19 и войната в Украйна вериги на доставки, българската компания „ Главболгарстрой “ стартира градежа на новия си цех за стоманобетонни детайли в Пазарджик. Всичко обаче е било добре планувано и седем месеца по-късно най-голямата строителна група в България сполучливо завършва инвестицията в най-модерния цех на Балканите.
Стоянов: Търговските вериги поставят 80 – 90% надценка
Освен войната и енергийната рецесия, повишението на приходите също е спомогнало за високите равнища на инфлацията в България през миналата година. Това съобщи министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.
От Казанлък до Бали: Как едно българско семейство прави сполучлив заможен бизнес на острова
Бали постоянно е бил доста мечтана, мечтана и екзотична дестинация за множеството туристи. Отличава се с изключение на с красиви плажове и с доста просвета, само че и с безкрайните благоприятни условия за всевъзможни занимания. Независимо какъв вид екскурзиант си и какъв тип прекарване искаш, Бали го има. Привлечени от екзотиката и простичкия живот на острова, Мариaна Данаилова, която е родом от Казанлък, дружно със брачна половинка си, който е от София, и трите им деца отпътуват за Бали преди осем години.
Българска народна банка предвижда стесняване на стопанската система напролет
Българската национална банка (БНБ) предвижда закъснение на икономическия напредък през първото тримесечие на 2023 година и даже спад напролет. Това излиза наяве от новия отчет на институцията за развиването на стопанската система на България.
Kaufland дефинира цените в България като „ атрактивни “
Веригата за търговия на дребно Kaufland дефинира българския пазар като един от най-атрактивните ценово, в случай че се съпоставя с другите пазари на комерсиалната верига. Това сподели през днешния ден основният изпълнителен шеф на сдружението у нас Иван Чернев, по време на самодейността “Гора в квартала ”, която стартира през днешния ден в столичния квартал " Младост ".
Българите избавят парите си с екзотични екскурзии
Инфлацията накара доста хора да влагат в покупката на парцел за избавяне на средствата си. Оказва се обаче, че това не е единственото решение на спешната обстановка, което са намерили българите. Наблюденията на някои туроператори, които провеждат екскурзии до едни от най-екзотичните острови, като Сейшелите, демонстрират, че българите са почнали да пътуват все по-често до екзотични дестинации и да влагат средства точно в прекарвания.
Lidl: Печелим от оборота, а не от повишени цени
Високите цени на питателните артикули се дължат на цялост от фактори, а не на изкуствено завишение. Ритейл секторът печели от оборот, а не от високи цени. Това споделят от „ Лидл България “, които през днешния ден направиха специфична конференция с управлението на сдружението, на която обясниха по какъв начин се образуват цените в техните магазини и каква е повода за високите цени у нас.
Под формата на игра? Как и по кое време да подготвим децата за света на парите
Едно от най-желаните умения, които множеството хора биха желали да владеят, е това да ръководят парите си рационално и да икономисват. Когато приказваме за финансова просветеност се има поради точно умеенето ни да боравим с парите. Това е способността за схващане и дейно потребление на разнообразни финансови умения, като бюджетиране и вложение. Затова колкото по-рано човек стартира да придобива и покачва тези умения, толкоз по-добро ще бъде равнището му на богатство.
СОС изиска държавното управление да реалокира Паметника на Съветската войска, само че то не бърза (галерия)
Столичният общински съвет изиска унищожаване на Паметника на Съветската войска от центъра на София. Монументът обаче ще бъде изместен, единствено в случай че страната реши да предприеме дейности, защото той е държавна благосъстоятелност. Решението на СОС бе взето след близо 2-часови диспути, само че и митинги в отбрана на монумента от сутринта. Стигна се до напрежение, а постройката на „ Московска 33 “ бе замеряна с яйца.
Повече туристи и по-високи цени: Какъв летен сезон чака България?
Лято 2023 се обрисува като първото от три години насам, което да не премине под знака на Коронавирус пандемията. За сметка на това обаче войната в Украйна към момента не се знае в каква посока ще поеме, а инфлацията не понижава изключително. Въпреки нестабилната геополитическа конюнктура туристическият отрасъл в България e оптимистично надъхан и чака мощен летен сезон.
„ Галъп “ вижда единствено пет партии в новия парламент
Месец преди следващия предварителен парламентарен избор социологическата организация „ Галъп “ вижда единствено пет партии в новото Народно заседание. Според проучването, по поръчка на БНР, партията на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев „ Български напредък “ остава отвън Народното събрание с резултат под 4%.
Kaufland уголемява складовата си база в Стряма с 6.8 млн. лева
Германската верига за търговия на дребно Kaufland уголемява складовата си база в село Стряма, община Раковски. От компанията оповестиха за Economic.bg, че плануваната инвестиция е за 6.8 млн. лева
Най-големият банкрут след 2008 година: Silicon Valley Bank колабира и милиарди долари са блокирани
Фокусираният върху стартъпи заемодател SVB Financial Group стана най-голямата банка, банкрутирала след финансовата рецесия от 2008 година насам. Това се случи в петък при неочакван колапс, който раздруса международните пазари, остави милиарди долари, принадлежащи на компании и вложители, блокирани.
Organita отвори първия яйцемат в България
Семейната плантация Organita отвори първият яйцемат в България. Той се намира на пазарa Римска стена в София. Яйцата, които се оферират, са био и са в кутия от шест броя на цена от 6.40 лева, обясниха от компанията за Economic.bg.
Азерската енергийна компания Socar отваря офис в България
Азербайджанската държавна енергийна компания Socar ще открие собствен офис в България през май. Това оповестяват от пресслужбата на Президентството след видеоконферентен диалог на президента Румен Радев с президента на Азербайджан Илхам Алиев.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР