Подготвяйки се за появяването си пред Общото събрание на ООН

...
Подготвяйки се за появяването си пред Общото събрание на ООН
Коментари Харесай

Грета Тунберг изрази надеждата си за климата въпреки бездействието на световните лидери

Подготвяйки се за появяването си пред Общото заседание на Организация на обединените нации предходната година, Грета Тунберг непрекъснато бе прекъсвана от международните водачи (включително генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и немският канцлер Ангела Меркел), които се подредиха на опашка, с цел да беседват и да си създадат селфита с нея, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

"Джасинда Ардърн, премиерката на Нова Зеландия, чакаше на опашката, само че не съумя да стигне в точния момент, тъй като пристигна моментът събитието да стартира ", спомня си Тунберг.

Подобни необикновени за младеж мемоари са част от 75-минутния монолог на Тунберг, излъчен през днешния ден по шведското национално радио. В монолога си Тунберг бързо мина към сериозната тематика за климатичните промени, което е в центъра на нейните прояви.

Грета Тунберг стартира битка против пандемията

Тунберг, която е на 17 години, се трансформира в знак на младежкото придвижване против климатичните промени, откогато стартира със своите митинги пред шведския парламент през 2018 година

Критичните изявления на Тунберг, адресирани към президенти и министър председатели, комбинирани с научни обстоятелства, доказващи нуждата от ограничение на излъчванията на парникови газове, й завоюваха доста похвали и награди, само че също по този начин и отрицателни реакции и даже смъртни закани.

За огромно страдание на Тунберг, посланието й наподобява не е чуто от същите тези водачи, които показват удивление от нейната работа.
Тунберг се базира на отчет на Организация на обединените нации, съгласно който светът може да си разреши сегашните излъчвания на въглероден диоксид единствено през идващите седем години и половина. Ако това продължи и след този интервал, ще бъде невероятно да бъдат изпълнени амбициозните задания на Парижкото съглашение за климата, чиято цел е международните температури да не се усилват с повече от 1,5 градуса по Целзий през този век.

Много държавни управления отхвърлят да одобряват концепцията, че светът може да поеме единствено лимитирани стойности въглероден диоксид, защото това ще значи, че през идващите години те ще би трябвало да се ориентират към различни източници на сила.

Грета Тунберг с апел към международните водачи

По време на пътуването си от Швеция до Америка и назад, Тунберг се е уверила, че климатичните промени към този момент се усещат - образци за това са разтапянето на ледниците и по-тежките от нормално сезони на горски пожари.

Тунберг акцентира, че пътуването й й е дало опция да осъзнае отрицателното влияние на климатичните промени върху някои туземни, чернокожи и други малцинствени общности.

"Кризата с климата и устойчивостта не е обективна рецесия. Тези, които ще понесат най-тежкия удар от нея, постоянно са тези, които имат минимум отношение към причиняването на казуса ".

Тунберг изрази недоволството си и от някои публицисти, които желаят да научат повече за "истинската Грета ", само че не й дават опция да приказва за науката по отношение на климатичните промени.

"Хората желаят нещо просто и съответно и желаят да съм наивна, гневна, да се държа хлапашки и прочувствено. Това е историята, която продава най-вече " и се търси най-вече, сподели Тунберг.

Грета Тунберг: Кризата ще промени държанието ни

Макар мнозина да назовават Грета Тунберг неприятен оракул, тя упорства, че нейното обръщение е на вярата, а не на отчаянието.

"Има признаци за смяна, за събуждане. Само вижте придвижванията "Аз също ", "Животът на чернокожите е от голяма важност " и учебното придвижване за климатични стачки ", сподели тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР