Подготвят се нови критерии за акредитация на университетите от Националната

...
Подготвят се нови критерии за акредитация на университетите от Националната
Коментари Харесай

Подготвят нови критерии за акредитация на университетите

Подготвят се нови критерии за акредитация на университетите от Националната организация за оценяване и акредитация. Това разгласи пред депутатите просветителният министър Красимир Вълчев по време на парламентарния надзор.

Той изясни, че системата за оценяване е регламентирана в Закона за висшето образоване и има два съществени детайла - акредитацията и рейтинговата система на висшите учебни заведения, част от нея са и системите за вътрешната оценка на качаеството в самите универитети.

" Проблемите във връзка с акредитацията бяха доста тъкмо артикулирани през февруари с последните обсъждани промени в Закона за висшето обучение. От една страна акредитацията е трудоемка и времемка, изисква голям брой старания да се попълнят доста документи, въпреки това имаме трайна наклонност за обезценяване на акредитационната оценка - пред 12 година тя беше 88% от максимума, в този момент е 92-93% от максимума, т.е. съвсем всички оценки са над 9 от 10 степенната канара. Имаме също по този начин и слаби въздействия на акредитационната оценка върху политиките на висшите учебни заведения и тласъците им за развиване ", изясни просветителният министър. 

По думите му, постоянно акредитацията се прави на основата на официални критерии - да вземем за пример изискват се вътрешно написани процедури или правила, само че не и те да бъдат дейно настоящи и да са произвели ефикасни вътрешни политики. Стоят заключени в шкафа, само че не е наложително системата за вътрешна оценка на качеството да е довела до тласъци за по-добро преподаване, за по-добра научна активност, за обвързване на заплащането с оценката, описа Вълчев.

Това са и измененията, които сега се вършат. " Имам първичен вид на нови критерии за акредитационната оценка, показани от Националната организация за оценяване и акредитация. Те не са ми показани да ги одобря ила да ги координирам, защото знаете, че акредитационния съвет ги приема. Убеден съм, че в случай че тези правила бъдат признати, те ще доведат до основна смяна в акредитационната оценка във връзка с основаването на тласъците. Така че би трябвало да се завършат тези промени, настрана акредитациите ще се вършат едновременно, огромна част от акредитацията ще се електронизира и ще бъде въз основата на стандартизирани формуляри, тъй че да бъде и по-облекчена като условия ", изясни още Вълчев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР