„Подготвени сме за име с географски показател. Това заяви премиерът

...
„Подготвени сме за име с географски показател. Това заяви премиерът
Коментари Харесай

Заев намекна какво ще е новото име на Македония, били готови за "географски показател"

„ Подготвени сме за име с географски индикатор ". Това съобщи министър председателят на Македония Зоран Заев след изказването на гръцкия външен министър Никос Коцияс, който изиска от македонското държавно управление да заяви обществено кое прилагателно избира за новото име, предава македонската държавна организация „ Макфакс ".

„ Искам преговорният развой да успее, ние сме готови за географски индикатор и тук ще спра, тъй като знам, че това е сензитивен въпрос. Да дадем късмет за триумф на преговорния развой. Нашата позиция е обществена, вижданията ни са обществени и се надявам, че ще намерим решение ", съобщи Зоран Заев на конференция дружно с представителя на Европейския съюз Самуел Жбогар след оповестената от Брюксел тактика за разширение на Западните Балкани.

Македонският министър-председател добави, че е оптимист, че през идващите 6 месеца може да се откри решение и да се затвори десетилетния спор с Гърция.

„ Следим настроенията в Гърция и реакциите вкъщи. Аз съм оптимист. Трябва да има решение. Няма да бъде елементарно, само че е допустимо. Ако се съобразяваме с южната ни съседка и тя с нас, уверен съм, че ще намерим взаимноизгодно решение ", акцентира още македонският министър председател.

Твърде евентуално е думите на Заев да значат, че ръководещите в Скопие се насочват към наименованието Северна Македония, защото от петте авансово стартирани разновидността за име единствено този съдържа сходен географски индикатор. Въпросните пет варианти, съгласно медиите в Македония бяха: „ Република Нова Македония ", „ Република Вардарска Македония ", „ Република Северна Македония ", " Република Горна Македония " и " Република Македония (Скопие) ". Разбира се, не е изключено в хода на договарянията да са се появили и напълно нови разновидности. Любопитното е, че допреди началото на процеса на диалози сред Скопие и Атина се смяташе, че име „ Северна Македония " ще бъде блокирано от България, защото чисто географски Пиринска Македония е точно в северната ѝ част.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР