Поддръжници на новоизбрания президент на Гватемала блокират магистрали и пътища в знак на протест срещу съдебното преследване

...
Хиляди фермери и поддръжници на местното население блокираха пътища и
Коментари Харесай

Хиляди фермери и поддръжници на местното население блокираха пътища и улици в Гватемала, за да защитят новоизбрания президент като правителство прокурорите искат да забранят политическата му партия

От Associated Press 19 септември 2023 г., 14:00 Избори. Международни наблюдатели заявиха, че това не е подкрепено с доказателства.

По-рано тази седмица Алейсар Арана, лидер на етническата група Xinca, нарече съдебното преследване опит за “ преврат.”

„Превратът, който ръководи прокуратурата, трябва да бъде спрян“, каза Арана. Протестиращите заплашиха да продължат да демонстрират, докато не бъдат прекратени усилията срещу Аревало.

Аревало обяви планове миналата седмица да призове гватемалците на улиците, за да протестират срещу усилията да провали президентството му, преди да може да встъпи в длъжност, каза той в петък в интервю за Асошиейтед прес.

Коалиция от академични и правозащитни групи излезе с изявление в понеделник, в което се казва, че международният натиск трябва да бъде засилен нагоре, за да гарантира, че Гватемала зачита резултатите от изборите.

Аревало, прогресивен депутат и академик, шокира Гватемала, като влезе в балотажа, в който победи бившия първи Сандра Торес с повече от 20 пункта.

Офисът на главния прокурор заяви, че само следва закона, но беше подложен на силна критика в Гватемала и в чужбина за което изглежда като нагъл опит Аревало да не дойде на власт или да го отслаби.

Тази седмица агенти от канцеларията на главния прокурор отвориха кутии с гласове и фотографира съдържанието им в безпрецедентно нарушение на избирателния закон на Гватемала.

Аревало призова за оставката на главния прокурор Консуело Порас и каза, че временно ще спре процеса на преход от напускащия президент Алехандро Джаматеи.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР