Подаряването на подарък и избликът начувства, който този жест отключва,

...
Подаряването на подарък и избликът начувства, който този жест отключва,
Коментари Харесай

Психологията зад даряването на подарък


Подаряването на подарък и избликът на

усеща, който този жест отключва, може да се преглежда като типичен абсурд от позиция на логиката на психиката.

Причина да се преглежда като подобен е схващането, че може би в действителност сме по-щастливи, когато подаряваме, в сравнение с когато получаваме подарък.

С наближаването на Коледа експертите разнищват психологическия аспект зад размяната на дарове, в търсене отговора на един значим въпрос: дали е добре да подаряваме на даден човек това, което мислим, че той желае, или това, което би изразило най-ясно нашето отношение към него .

Подбирането на подарък комбинира желанието да изразим уважението си към някого със устрема да дарим нещо, подчертаващо нашата връзка. Защото даряването на подарък е чисто практическо деяние, зад което обаче стоят и съществени психически обосновки.

Проучване потвърждава, че при даряване на подарък подаряващият минава през 2 значими момента: покачва се секрецията на допамин и се задействат мозъчни центрове, които пораждат наслада от общественото прекарване . Т.е. даряването на подарък в действителност ни прави щастливи. Оказва се обаче, че видът подарък, който ще подберем, може да укрепи и прочувствената ни връзка с индивида, на който подаряваме.

Определяща в този случай е гледната точка при подбора на подаръка. Дали ще подберем подобен, който мислим, че той би желал, или подобен, който ще изрази отношението ни към него.

Данни в тази тенденция

дава профилирано изследване на учени от 2 университета в Канада. Те сортират 80 индивида и ги разделят в 2 групи, поставяйки им специфични задания за избор на подарък за празниците.

Хората от първата група са инструктирани да подберат подарък, който да дава отговор на упованията на получаващия го. В тази обстановка подаръкът се сортира само на база на угаждане упованията на този, който ще го получи. Хората от втората групи са инструктирани да подберат подарък, който ще изрази директно тяхното персонално отношение към индивида, на който го подаряват. В тази обстановка подаръкът се избира напълно съгласно желанията на подаряващия .

Свързани публикации.. Когато късият диалог е най-ценният подарък 0 Няколко оферти за йога дарове 0 Как да се усещаме по-щастливи? 0

След осъществяване на покупките е открито, че по-щастливи от определения подарък са хората от втората група. Освен това те споделяли, че по този начин се усещат по - устойчиво обвързани с хората, на които ще подарят подаръка.

Установено е, че резултатът от позиция на реципиента е същият. Хората, които получават подарък, са по-щастливи в случаите, когато изборът на подаръка демонстрира по-личното отношение на този, който го е избирал.

Заключението на експертите е показателно. Според тях неоспорим е фактът, че съществена движеща мощ при подаряването на подарък е желанието за поддържане прочувствената връзка с този, за който той е предопределен. В подобен случай, на база на резултатите от изследването, избирайки подаръка, би трябвало да се движим най-много от личната си преценка, а не толкоз от това какво даден човек чака да му подарим.

Безпорен е и още един факт – актът на подаряването на подарък постоянно носи повече благополучие от този на приемането му.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР