Под звуците на химна на крепостта Царевец във Велико Търново

...
Под звуците на химна на крепостта Царевец във Велико Търново
Коментари Харесай

Йотова: Да почетем първостроителите на съвременна България, които ни завещаха пример за единство

Под звуците на химна на крепостта Царевец във Велико Търново беше тържествено повдигнат трибагреникът на Република България и беше изчетен манифестът на княз Фердинанд, с който на 22 септември 1908 година е оповестена независимостта на страната ни, съобщи БНР.

В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи:

" С днешна дата какво значи, уважаеми дами и господа, самостоятелност? Независимостта е в основата на основаването на българската страна. Далновидни политици, мъже и държавници вършат страна от разнообразни нации, одобряват вяра, книжнина, букви, просвета, книжовност, популяризират я надалеч отвън рамките на тогавашната ранна средновековна българска страна. И тук на границата на една друга велика империя, декларират на всеослушание и с всичките си дейности, че са народ, който има свое бъдеще и ще има дълга история напред във времето ".

Днес, както всяка година, сме във Велико Търново, с цел да сведем глави в символ на реверанс и респект към първостроителите на модерна България, които ни завещаха един образец за единение, образец за това по какъв начин се печели национална идея в най-тежките и най-преломни бъднини на България, сподели още Илияна Йотова.

Честванията на Независимостта във Велико Търново започнаха в църквата " Св. 40 мъченици ", където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи прочита манифеста. Този държавнически акт беше пресъздаден още веднъж.

" С благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септември 1885 година България за без значение Българско царство. Да живее свободна и самостоятелна България! Да живее българският народ! ".

В крепостта Царевец с боен обред беше повдигнат българският трикольор. В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов прикани държавниците ни да работят и да се борят за националните дела с последователност. Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова акцентира, че когато народ и страна ще бъдем мощни, в случай че сме обединени.

Вицепрезидентът Илияна Йотова прикани политиците да не се движат в дейностите си от тясно партийни ползи:

" Предизвикателствата пред България не са едно и две. Имаме си задоволително вътрешни проблеми. Тук сме в Европа на една крачка от една безпардонна война, която никой не може да изясни в 21-и век. Ето за това би трябвало да мислим, а не да поругаваме главния ни закон ".

Много жители се включиха в празника:

" Един от най-хубавите и най-велики дни за България, тъй като България получава цялостна самостоятелност и може да бъде с всички страни наедно в Европа и света ".

" Това е нещо, с което можем единствено да се гордеем, че сме българи ".

" Във всички случаи независимостта значи независимост и това, което са завещали дедите ни, се мъчим в съвремието да го възприемаме по същия метод. До какъв брой съумяваме, е обособен въпрос ".

Кулминацията на честванията е довечера от 19.30 часа с тържествената инспекция заря на площад " Цар Асен Първи ", в нея ще се включи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР