Под зоркия поглед на бившите папи от рамкираните снимки, окачени

...
Под зоркия поглед на бившите папи от рамкираните снимки, окачени
Коментари Харесай

Шивач разкри тайните на униформите на Швейцарската гвардия

Под зоркия взор на някогашните папи от рамкираните фотоси, окачени по стените, шивачът Ети Чичони се надбягва с времето, с цел да ушие ярките униформи

Под зоркия взор на някогашните папи от рамкираните фотоси, окачени по стените, шивачът Ети Чичони се надбягва с времето, с цел да ушие ярките униформи за новобранците от папската Швейцарска армия преди церемонията по полагане на клетва.

" Преди 25 години това изглеждаше съвсем невероятно, само че в последна сметка научаваш наизуст по какъв начин да го направиш ", споделя Чичони пред Агенция Франс Прес в работилницата си в казармите на най-старата войска в света, тъкмо в сърцето на Ватикана.

" Въпреки броя на частите, това е като мозайка, която съединявам автоматизирано ", споделя плешивият 50-годишен мъж, до момента в който плъзга частите пъстър плат под иглата на шевната си машина.

Въоръженият с ножици Чичони се движи сред дъски за гладене, дървени стелажи с макари с конци и горна релса с преди малко ушити сака и панталони.

През последните седмици визитите за проби са се нараснали неведнъж.

Всичко би трябвало да е готово за церемонията по полагане на клетва в петък, по време на която към 30 швейцарски жители, които би трябвало да са свободни, католици и на възраст сред 19 и 30 години, ще се посветят на задължението да пазят папата най-малко 26 месеца.

„ След идването на новобранците разполагаме единствено с един месец, с цел да изработим униформата, преди те да стартират службата си ", сподели Чичони, който разполага единствено с трима шивачи, които му оказват помощ да създаде по три костюма за всеки охранител.

Униформите са раирани в алено, жълто и синьо и те получават една за зимата, една за лятото и една за през нощта.

Всеки комплект, включващ гети, панталони и жакет с бяла яка, е направен от плат, който идва от град Биеле в Пиемонт в Северозападна Италия, прочут с качеството на текстила си.

Сглобяването на 154-те елементи на костюма лишава към 39 часа усърдна работа.

Погребан с него
Освен това " има и ежедневни задания ", споделя Чичони.

" Когато охранител има скъсана униформа, копче за зашиване, счупена кукичка: ние се грижим и за тези дребни незабавни случаи ", майтапи се той.

Униформата на алебардистите, увековечена от щастливите туристи от целия свят, еволюира от основаването на Швейцарската армия през 1506 година от папа Юлий II, като включва от време на време повече алено или повече черно.

Настоящият модел, модифициран от швейцарския полковник Жул Рьопон, датира от 1914 година

 Шивач разкри тайните на униформите на Швейцарската армия

Обличането на ренесансовата дреха може да бъде същинско предизвикателство.
" Първоначално им лишава 15 или 20 минути, с цел да се облекат. Има толкоз доста копчета, че не знаят по какъв начин да ги закопчеят ", споделя Чичони през смях.

Той стартира да създава униформите през 1997 година при папа Йоан Павел II и акцентира, че са нужни самообладание и механически умения.

 Шивач разкри тайните на униформите на Швейцарската армия

" Опитваме се да осъвременим процеса, тъй като, несъмнено, техниките се трансформират и всеки внася нещо свое ", споделя Чичони, преметнал метъра върху елегантния си костюм и вратовръзка, които носи в работилницата си всеки ден.

След дълъг ден, в който е изработвал бухнали ръкави и е поправял ципове, той осъществявал и обществени контакти с младите охранители.

" Когато дойдох, излизахме дружно. Сега връзките са се трансформирали, само че има огромно почитание ", сподели той и похвали " жертвата ", която съставлява работа на защитата от Швейцарската армия.

 Шивач разкри тайните на униформите на Швейцарската армия

Когато изоставен, охранителите би трябвало да върнат униформите си, в случай че не са служили повече от пет години.
" В този случай гвардеецът може да ги вземе със себе си, само че те не стават негова благосъстоятелност. След гибелта униформите би трябвало да бъдат върнати или да бъдат сложени при умрелия в ковчега му ", споделя именитият шивач на папската защита

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР