Под родителски натиск и след пандемичното снизхождение учители пишат нереално

...
Под родителски натиск и след пандемичното снизхождение учители пишат нереално
Коментари Харесай

Пишете ми 6 или мама ще стреля

Под наставнически напън и след пандемичното състрадание учители пишат нереално високи оценки

Темата за глобите на учениците, нашумяла заради писмото на шефа на РУО-София с инструкции по какъв начин да се постановат санкции в учебно заведение, заглъхна на правилото " всяко знамение за три дни ". В суматохата минимално внимание получи и различен проблем - натискът на родителите да се пишат по-високи оценки на децата им, който на значително места води до изкуствено надуване на триумфа. Реални ли са оценките на учениците? Защо има пълни отличници в клас, които по-късно изкарват по-ниски резултати на националното външно оценяване? Един опит на учебен шеф хвърля известна светлина. 

Една единица надолу

Директорът на 51-о учебно заведение в столицата Асен Александров взема решение обективно да ревизира равнището на учениците си. Той пуска т.нар. " директорско оценяване " на определени от него класове - по математика за учениците в 6 клас и по български език и литература за тези в 11 клас, с цел да види какви са действителните достижения на възпитаниците му. Изненадата му се оказва огромна - макар че дилемите за изключителното оценяване са били от общообразователната подготовка, т.е. от учебниците, резултатите на всички деца са били най-малко с една единица по-ниски от оценките им в клас.

" Установих съществено намалени резултати. Специално по математика за мен това е доказателство, че частните уроци повече вредят, в сравнение с оказват помощ ", смята Александров. По думите му децата, които вървят на уроци по математика, по предписание не внимават по време на образователните часове и не могат да вземат решение независимо задания. " На уроците дилемите се вземат решение групово, даже да видиш по какъв начин се взема решение една задача и да я схванеш, не я ли решиш самичък, не ти ли мине през ръцете, не става ", споделя той. Александров обаче признава и другия набиващ се на очи извод - че учителите чисто и просто слагат по-високи оценки на учениците. Защо? Огромният наставнически напън е едно от обясненията. 

" Не ми се живее от една седмица, кой ли не се обажда за смяна на дадена оценка. Ако уговаряш катаджия, това е корупция. А в случай че уговаряш преподавател да написа по-висока оценка на детето ти, това какво е?! Пак е същото ", възкликна Александров на полемика във към този момент разпуснатия парламент, извършена в края на януари - навръх финала на първия образователен период, когато течеше огромното оформяне и слагане на срочни оценки. Според него ситуацията е сходно и в останалите учебни заведения - почти навсякъде действителните оценки на учениците са с една единица по-ниски от получените в дневниците им.

Никой не си признава

Малцина обаче са шефовете, които обществено признават сходен проблем. " Не мисля, че имаме надписани оценки. Учителите ни са доста старателни ", споделя шеф на учебно заведение в Бургас, пожелала анонимност, въпреки да признава, че има натиск от родители. " Може би единствено в началния стадий децата се насърчават повече, само че не трябва от дребни да им режем крилете. Ние би трябвало да им бъдем поддръжници, а не съдници ", споделя тя.

" Може би в 5 и 6 клас учениците се щадят една концепция повече, както и в 11 и 12 клас ", споделя и учителят Иван Петров, ученик на стратегия " Нов път в преподаването " на " Заедно в час " и преподавател в ЧСУ " Роналд Лаудер "  в София. Той споделя, че от време на време може да сложи оценка върху една или две задания единствено, даже и да са по-лесни, стига да види, че ученикът е схванал добре даден урок. После обаче, при образуване на срочната му оценка с него се организира диалог, в който му се изяснява, че оценките, според от това върху какво са сложени, имат друга тежест и затова не е редно да се прави оценка средноаритметично.

Зависи и какви критерии се слагат пред оценяването. " Според мен е значимо да имаме поради какво тъкмо оценяваме и какъв брой взискателни са ни критериите, когато да вземем за пример възпитаници работят по групи или основават презентация. Ако се гледат единствено предметните познания, е напълно друго ", споделя учителят. Според него минус на системата ни е това, че не се прави оценка напредъкът на децата, а до каква степен са усвоили дадена тематика, след което се минава към идната.  " Ако пиша четворка за края на годината на възпитаник, родителите често обръщат внимание, че има учебни заведения, в които се пишат елементарно оценки. На оценяването се гледа като на заключителен акт, а то не е. Моята цел е децата да се чувстват спокойни и да са уверени, че напредват, а не дали ще реализиран 60 или 90 т. на външното оценяване ", споделя той.

" По време на коронавирус пандемията бяхме по-толерантни в условията си. Прави ми усещане, че това остана като опция и след пандемията ", разяснява ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов. По думите му въздействието на родителите на моменти е непристойно огромно - изключително в 7 и 12 клас, когато всички желаят единствено шестици. " Обективността на учителите, които са по-човеколюбиви и отстъпчиви, е мощно затруднена от непрекъснатите наставнически позвънявания, нетърпимо е от време на време, въпреки че има и такива, при които сходни мурафети не минават ", споделя той. Стаматов е опитвал да парира наставнически упоритости с въпроса: " Бихте ли желали детето ви с тази подарена шестица да ви лекува след време? ". В случая се усеща приземяване, само че единствено краткотрайно. " Точно при моето дете ли?! ", измъквали се родители.

Когато всички са отличници

За повишените резултати принос има и некачественото преподаване - на учителя не му се занимава, претупва уроците, оставя учениците си да играят на телефоните си в час и надлежно не слага съществени условия към тях. Макар и не всеобщи, сходни случаи съществуват - шестица да се слага даже за един-единствен виновен въпрос, който към този момент е получил отговора си по време на образователен час от различен възпитаник. Написаното домашно или попълнената образователна тетрадка определно заслужават подучване, само че евентуално не постоянно под форма на шестица в дневника. Понякога обаче учителите употребяват този прийом, с цел да съумеят да отговорят на нормативната уредба учениците да получат избран брой оценки за период - от писмени, устни изпитвания, планове, класни и така нататък Да не пропущаме и отношението към един преподавател, чиито възпитаници имат единствено тройки и четворки, и различен, пишещ отлични оценки на възпитаниците си. " Много обичаме часа по география - правим каквото си желаеме, на контролни преписваме и най-после съвсем всички имаме шестици ", споделя шестокласник от столично учебно заведение. 

Наредбата за оценяването ясно разказва по кое време се слага оценка 6 - когато ученикът реализира изцяло предстоящите резултати от образователните стратегии, няма пропуски в знанията и уменията, усвоил е всички нови понятия, които употребява вярно, притежава нужните компетентности и може да ги ползва независимо при решение на образователни задания в разнообразни обстановки и така нататък, и така нататък " Отличен значи от-личен, някой, който се отличава от останалите ", споделя Александров. Ясно е, че когато всички са отличници, в действителност никой от тях не е. Шестицата може да успокоява краткотрайно детето и неговия родител, само че в дълготраен проект прави неприятна услуга и на двамата.

" И при нас има предмети, по които учениците от горе до долу са с шестици. Никой не може да ме убеди, че това са действителните оценки ", признава друг училищен шеф от София. Случвало му се е и да замества сътрудник, при който учениците са получавали единствено петици и шестици. " Когато дам входно равнище, се оказва, че множеството са за двойка ", споделя той.

Ска́ ла за всеки от сърце

Вина за особеното оценяване може да се търси и в скалата за оценяване, която е друга за другите учебни заведения, а също така се разграничава от тази на изпитите. " Известно време пишехме тройка при 60% правилни отговори, но родителите изпищяха поради ниските оценки. Така се получаваше, че след това на матурите учениците изкарваха по-високи резултати, защото при тях минимумът за тройка до м.г. бе единствено 23 точки (вече е 30 т. - бел. ред.). В момента използваме канара, при която тройка се написа при над 50% изпълнени задания ", споделя учителка. Тя споделя, че от време на време даден възпитаник не е за четворка, само че не е и за петица. В дневника обаче би трябвало да се напише една от двете. Иван Петров също не е огромен последовател на шестобалната система, защото при нея мъчно се вижда прогрес от едно контролно до последващо - дали възпитаник е постигнал 50% или 70%, в дневника оценката му все ще е четворка. Затова той прави оценка възпитаниците си в проценти.

Природните науки - последна дупка на кавала

" В 7 клас всичко е български и математика. Друго няма. Покрай изпитите по тези предмети забравяме какво учим и дали сме научили нещо. Децата се научават единствено да закръглят правилните отговори ", споделя учител. Няма и изгледи тя да се промени, имайки поради, че по останалите образователни предмети външни оценения няма, т.е. никой действително не ревизира какво са научили учениците по физика, химия, география и други Ако ученикът не избере да кандидатства с география например, може в никакъв случай до края на 12 клас да не му се наложи да държи изпит по този предмет. Съответно и учителят му няма в никакъв случай да бъде тестван по какъв начин тъкмо преподава материала. Тогава за какво да се главоболи с ниски оценки, откакто може умерено да написа на всички с една, че и две единици, повече? Нима заплатата му ще е по-различна от тази на сътрудника му по химия да вземем за пример, който преподава съзнателно и изпитва прецизно, надлежно поставя по-ниски, само че действителни оценки? " Безумен е натискът от някои родители, само че за този, за който се поддаде. При мен не минават такива ", споделя преподавател по " Човекът и природата " в 6 клас. По думите му повечето негови колеги от остарялата школа не вършат взаимни отстъпки нито с дисциплината, нито с изпитванията и слагането на оценки. И той обаче познава такива, които пишат от горе до долу единствено петици и шестици.

Решения

" Сложен е въпросът, мъчно ще реализираме унифицирана система за оценка във всички учебни заведения. Но си мисля, че би трябвало да държим равнището високо, а учениците да се приспособяват към него. Така въпреки и по-ниски, резултатите им ще са справедливи и ще имат действителна самокритика. В противоположен случай те привикват с високите оценки и са с настройката да получават все такива, което не е действително ", споделя софийският шеф, който споделя, че в някои страни и школи даже обмислят 70% предел за тройка. Според него следва да се намерения и за равно отнасяне на учениците в профилираните и професионалните гимназии, при които прагът за тройка при втората матура е друг (изпитите по доктрина и процедура на специалност се смятат за взети при 50% успеваемост, а не при 30% като при матурата по профилиращ предмет).

Според Стаматов е време да се преразгледа наредбата за оценяването, защото след пандемията обстановката е радикално друга. " Не бива системата за оценяване да е друга в другите учебни заведения и шестицата в малко учебно заведение в провинцията да е с друго наличие от тази в огромно софийско. Не е нужно централизиране, само че ни би трябвало национално произнасяне на въпросите и изясненост при критериите ", споделя той.

" Проблемите на оценяването в клас разумно следват (или произлизат) от националното външно оценяване, което към момента мери какво са наизустили учениците, а не какви компетентности са придобили. Колкото и да се пробва да е разчупен, учителят, оосбено в края на 4, 7 и 10 и 12 клас, би трябвало да преподава и прави оценка по метод, строго ориентиран към подготовката за стандартизираните проби, а те не отразяват компетентностния метод ", споделя Петров. Това е по този начин, тъй като към този момент НВО-то е единственият справедлив измерител на резултатите на учениците, а и на учителите, които обаче не мерят напредъка на учениците в другите просветителни стадии, а представят моментна фотография на знанията им. Да оцени резултата и напредъка от образованието им, се разчита на новата методика за оценка на добавената стойност на учебните заведения. Очаква се тя да регистрира богат набор от фактори - от фамилното състояние и просветителния статус на родителите до това дали учениците вървят на частни уроци и какъв брой от тях са от уязвимите групи, с цел да може фактически да мери реалния напредък на децата според от другата среда, в която се намират. Според някои тя би била адекватен индикатор и за напъните на учителите и до каква степен поставените от тях оценки са действителни. Според други обаче още веднъж има заплаха учителите преднамерено да завишават леко оценките - точно с цел да се изкачат напред в методиката.

Източник:
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР