Под повърхността на обратната страна на Луната се крие голяма

...
Под повърхността на обратната страна на Луната се крие голяма
Коментари Харесай

Учени откриха загадъчна аномалия на обратната страна на Луната

Под повърхността на противоположната страна на Луната се крие огромна мистерия. Никой към момента не знае какво съставлява тя, само че формулировката, за която учените са се съгласили досега, е „ огромно повишаване на маса ".

Неравномерността се простира върху територия с размери пет пъти по-големи от тези на Хавай и се намира на десетки километри под ударния кратер Южен полюс-Ейткън, който има диаметър 2 500 километра (от Земята не можем да забележим тази част).

Учените допускат, че загадъчната маса може да е фрагментарно ядро на огромен, железен метеорит. Според друга доктрина тя се състои от океан от магма, който постепенно застива.Гравитацията на към момента незнайната маса е толкоз огромна, че тя притегля долната част на кратера с над 0,8 километра.

Счита се, че 500 млн. години след раждането на Луната на Южния полюс-Ейткън се е случил сериозен конфликт. Има догатки, че това е един от най-големите и най-стари непокътнати кратери на планетно тяло в Слънчевата система. Сблъсъкът е бил толкоз мощен, че е бил усетен по цялата лунна кора и е изкарал част от лунната тога на повърхността.

Наскоро Китай сполучливо приземи сондата „ Чанъе-4 " в кратер Вон Карман с широчина 178 километра, с цел да изследва част от Южен полюс-Ейткън.

Ученият Питър Джеймс и сътрудниците му разкрили аномалията като комбинирали данни от две лунни задачи на NASA. Ако масата съставлява железно астероидно ядро то евентуално тя не е единствено на едно място. Компютърни симулации сочат, че ядрото се разнася при удар. Учените считат, че фрагментацията е вкарала метала на към 300 километра под кората.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР