Под насилствен екстремизъм на Западните Балкани трябва да разбираме т.нар.

...
Под насилствен екстремизъм на Западните Балкани трябва да разбираме т.нар.
Коментари Харесай

Евлоги Станчев: В Западните Балкани има неуспешна превенция на онлайн радикализация

" Под принудителен екстремизъм на Западните Балкани би трябвало да разбираме така наречен ислямизъм или коренен ислям, а въпреки това разнообразни крайнодесни или крайнолеви екстремистки течения ".  Това разяснява гл. ас. Евлоги Станчев, лекар в Института по балканистика на Българска академия на науките. Той изясни, че:

  " Въведеният термин от президента на Съединени американски щати Барак Обама " принудителен екстремизъм " има за цел да размени досегашния известен термин " джихадизъм ". Често под насилствен екстремизъм се схваща синоним на тероризъм. Разликата обаче е, че за тероризъм не е категорично нужна идеология, то под принудителен екстремизъм се допуска, че би трябвало да има идеологическа мотивация ". 

В Софийския университет в сряда се организира кръгла маса на тематика " Религия и екстремизъм в Западните Балкани " с гост-лектор проф. доктор Марян Гюровски, зам.-ректор на Университета „ Св. Климент Охридски " в Република Северна Македония, който е консултант на президента Стево Пендаровски. Събитието се провежда от Центъра за проучване на религиите при Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и Центъра за университетски проучвания, София.

Гл. ас. Станчев акцентира, че в Западните Балкани има много несполучлива предварителна защита на така наречен онлайн радикализация.
" Имаше разпознати редица жители на РСМ, които са взели участие в такива организации, в това число и " Ислямска страна ". След няколко доста сполучливи антитерористични интервенции на македонските служби имаше голям спад на броя на случаите на хора, които отпътуват за Близкия изток, с цел да се борят в редиците на сходни организации. Към момента нещата са по-спокойни, само че до напълно скоро имаше такива случаи ". Най-голям % на непознати бойци е бил разпознат в Косово , посочи Станчев.Интервюто на Снежана Иванова с Евлоги Станчев в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР