Под 59 милиона души е спаднало италианското население, което застарява

...
Под 59 милиона души е спаднало италианското население, което застарява
Коментари Харесай

Населението на Италия спадна под 59 милиона души

Под 59 милиона души е спаднало италианското население, което застарява с доста по-бързи темповете спрямо популацията на останалите страни от Европейския съюз. Това заяви италианският Национален статистически институт (Istat), представен от Ройтерс.

Намаляващото и застаряващо население се явява съществена грижа за стагнираща стопанска система, каквато е тази на Италия, защото е обвързвано с отслабваща продуктивност, по-малко нововъведения и по-високи разноски за обществена протекция, наред с други проблеми.

" Според първите предварителни данни към 1 януари 2022 година (местното) население е намаляло до 58,983 милиона души ", сподели ръководителят на италианската статистика Джан Карло Блангиардо по време на чуване пред Народното събрание в Рим.

Блангиардо, който е прочут специалист по демография, сподели, че националното население се свива с устойчиви темпове от 2014 година насам, с кумулативна загуба, възлизаща на 1,36 милиона души.

" Демографската вероятност на страната ни се характеризира със забележителен растеж на продължителността на живота и със също толкоз емфатичен спад на раждаемостта, което води до доста по-бързо застаряване на популацията спрямо останалата част от Европа ", изясни той.

През септември статистическият институт предвижда, че Италия може да загуби съвсем една пета от жителите си, като съгласно базовия сюжет популацията ще намалее от 59,2 милиона през 2021 година, до 54,2 милиона към средата на века и до 47,7 милиона през 2070 година

Промяната на тази наклонност и поддръжката на италианските фамилии са декларирани като цели за новото дясно държавно управление на премиера Джорджия Мелони. В своя бюджет за 2023 година тя предложи понижаване на налозите върху продажбите на артикули за грижа за бебето и повишение на детските надбавки.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР