Под 1000 лв. е средната заплата на преподавателите в Софийския

...
Под 1000 лв. е средната заплата на преподавателите в Софийския
Коментари Харесай

Под 1000 лв. е заплата на професор от Софийския университет

Под 1000 лева е междинната заплата на преподавателите в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Парадоксално е, че даже междинната учителска заплата от Нова година ще е по-висока от главното заплащане на един професор в Алма Матер.

Брутната заплата на един професор е 1200 лева, което прави чисто 931 лева

Преди нарастването от 10% заплатата на доцент изглеждаше по този начин:

Брутната заплата на основен помощник в Софийския университет пък е 950 лева, а чистата – 737 лева

Брутната заплата на помощник е 920 лева, а чистата – 713 лева

Екип на „ Тази заран “ беседва с учител в Софийския университет, който не пожела да застане намерено пред камерата на bTV.

„ Има шокиращи случаи, в които са назначавани лица с по две-три, допустимо е и повече хонорари. Лице, назначено по трудов контракт със приблизително обучение, заема три длъжности. Това е лице, което подписва всички предварителни разноски на университета. И за мен това не е разумно. Това е отделът, през който минават всички финансови документи, преди да бъде осъществено тяхното действително изхарчване. Той е назначен на три длъжности – едната е прелиминарен финансов надзор, другата е в отдел " Снабдяване ", а третата служба е в паричния салон на СУ “, описа служителят в СУ.

„ Още по-странното е, че шеф на отдел, който управлява тези средства, е лице с военно обучение, в което няма нищо неприятно, само че извършва длъжности, които евентуално изискват по-висока експертиза. Той е по едно и също време и шеф на отдела, и чиновник на този отдел “, описа още мъжът.

„ Преди да подпише ректорът един документ, всичко минава през основния управител на университета, който е експерт по водоснабдяване и канализация. И този експерт подписва всички документи - от най-дребния контракт за доставка на хартия, до поръчките, които обслужват ремонтите в университета. И този експерт получава хонорари по контракт, които надвишават двукратно заплатата на ректора - над 4000 лева сигурно. Според мен е въпрос на безнаказаност хора, които нямат професионална експертиза, да разпределят финансите на университета. Не е допустимо при толкоз положителни адвокати, експерт с военно обучение, назначен на две позиции, да дава отговор за контрола върху финансовите и административните документи “, сподели мъжът.

Проблемът със заплатите съществува от повече от 30 години, сподели в ефира на bTV ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

„ През 90-те години всички бяхме принудени да работим най-малко на три места. Сега, даже заплатите да са се нараснали малко, те са извънредно незадоволителни и съм сигурен, че всички сътрудници работят и нещо друго “, сподели той.

Водени са диалози с финансовия министър, който е изразил подготвеност да се отделят средства – най-вероятно над 50 млн. лева, с цел да се обезпечи заплата на помощник, която да е най-малко равна на учителската, а оттова нататък нарастване и за всички останали длъжности, разясни ректорът на СУ.

Във връзка с описа на преподавателя, проф. Анастас Герджиков съобщи, че знае кой е индивидът.

„ Подадох сигнал против него в прокуратурата преди година и половина и вследствие на това той ми връща, пишейки до всички институции “, сподели той.

Ректорът призна, че има хора, които са назначени на няколко позиции в администрацията и изясни каква заплата получава самият той и по какъв начин се образува.

„ Професорската ми заплата е 1200 лева Брутната заплата се образува от главната и спомагателните хонорари. Основните спомагателни хонорари са трудов стаж, докторска степен и спомагателни действия. В моя случай към тези 1200 лева се прибавят 300-400 лева поради трудовия стаж, 400-500 лева поради докторската степен и 920 лева поради това, че съм ректор. По този метод брутната ми заплата става към 2700 лева Има 150 преподаватели, които получават по-високи заплати от мен. В администрацията също има хора, които получават повече от мен “, изясни проф. Герджиков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР