Почти всички пана от изложбата Вещи безценност, посветена на жертвите

...
Почти всички пана от изложбата Вещи безценност, посветена на жертвите
Коментари Харесай

Вандали поругаха изложба срещу насилието над жени

Почти всички пана от изложбата " Вещи безценност ", отдадена на жертвите на домашното и учреденото на пола принуждение, осъмнаха съборени и разпилени в центъра на Пловдив, сигнализира Българският хелзинкски комитет. Експозицията гостува в Пловдив през целия март, разгласен за месец на правата на дамите. Това се случва и ден преди 8 март, интернационален ден на Организация на обединените нации на правата на дамите. Според БХК изложбата най-вероятно е била вандализирана, защото окачващите детайли на всички, с изключение на на едно от паната, са скъсани или срязани.

Изложбата демонстрира персонални движимости на дами, убити при домашно или учредено на пола принуждение, а заглавието ѝ е игра на думи, заимствана от повтарящата се заключителна дефиниция в правосъдните решения по делата на десетки дами, убивани в случаи на домашно принуждение: " …същите персонални движимости следва да се унищожат като движимости без стойност ".

Паната бяха окачени единствено преди седмица на 1 март до Военен клуб – Пловдив (на входа на Цар Симеоновата градина). Алтернативна локация, където също може да бъде забелязана изложбата е пред 3-ти корпус на филиала на Технически университет на ул. " Цанко Дюстабанов " 21, оповестява БХК.

По неофициални данни единствено през 2021 година над 15 дами са били убити от непосредствен до тях мъж.

БХК разгласи, че ще уведоми за случая регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив.

Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР