Почти всички ние идваме от някъде другаде. Достатъчно е да

...
Почти всички ние идваме от някъде другаде. Достатъчно е да
Коментари Харесай

Най-голямото родословно дърво, създавано някога, разкрива произхода на цялото човечество

Почти всички ние идваме от някъде другаде. Достатъчно е да се върнете достатъчно обратно в своето родословие и ще се убедите в това. Със сигурност ще се натъкнете на човек – било то майка ви или татко ви или родственик, живял преди повече от 12 хиляди години - който в някакъв миг е напуснал родината си в търсенето на по-добър живот.

Освен в случай че не живеете в една съответна точка в пустиня в североизточен Судан, близо до река Нил. Според упорит нов разбор на откриватели от Института за огромни данни към Оксфордския университет, това евентуално е родовият дом на всички живи хора през днешния ден.

„ На процедура ние реконструраме геномите на нашите предшественици и ги използваме, с цел да образуваме обширна мрежа от взаимоотношения – изяснява доктор Антъни Уайлдър Уонс, водещ създател на изследването, оповестено в Science. – По този метод можем да определим по кое време и къде са живели тези предшественици. “

Вероятно всички ние сме добре осведомени с концепцията за следенето на представителите на обещано родословие благодарение на ДНК и геномен разбор – сходни проби са необятен публикувани и налични, те постоянно могат да доведат до края на някои връзки и непрекъснато се употребяват непрекъснато при разплитането на убийства.

Мечтата на някои откриватели обаче постоянно е била да отведат нещата до напълно друго равнище – а точно, световно.

„ На процедура създадохме голямо родословие, генеалогия на цялото човечество – споделя еволюционният генетик и един от създателите в изследването доктор Ян Уонг. – Тази генаология ни разрешава да забележим по какъв начин генетичната секвенция на всеки един човек се съотнася с тази на всеки различен – освен това по всички точки от генома. “

Огромно е меко казано – благодарение на данни от 8 разнообразни геномни бази данни откривателите съумяват да основат мрежа от съвсем 27 млн. предшественици. Пробите идват както от актуалните хора, по този начин и от тези, живели преди хиляди и стотици хиляди години.

Модерни логаритми сканират данните за модели на генетични вариации и предсказват от кое място евентуално водят началото си общите предшественици в това „ родословие “.

Крайният резултат е една забележителна образна репрезентация на напредването и миграцията на човечеството през историята. Изследователите обаче не са завършили към момента със своето изследване. Те имат намерение да прибавят непрекъснато нови данни към тази генеалогична карта и да я усъвършенстват, а с помощта на успеваемостта на техните подходи разполагат с място за още милиони спомагателни геномни проби.

„ Изследването поставя основите на ДНК секвениране от последващо потомство – споделя Уонг. – Когато качеството на геномната секвенция от актуалните и античните ДНК проби се усъвършенства, дървото ще стане още по-прецизно и ще може да генерира една обединена карта, която изяснява произхода на всички човешки генетични вариации, които следим през днешния ден. “

Струва ви се амбициозно? Уонг счита, че това е единствено началото.

„ Макар и хората да са в основата на това изследване, методът е годен за множеството живи организми – от орангутани до бактерии – споделя той. – Може да бъде изключително потребен при здравната генетика – най-малко във връзка с разделянето на действителните асоциации сред генетичните райони и болесттите от подправени връзки, произлизащи от нашата обща история на предците. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР