Почти всички жители на Европа живеят в силно замърсени градове,

...
Почти всички жители на Европа живеят в силно замърсени градове,
Коментари Харесай

Мръсен въздух: къде в Европа е най-опасно да се живее

Почти всички поданици на Европа живеят в мощно нечисти градове, в които средногодишното равнище на фини прахови частици във въздуха е по-високо от оптимално допустимите стойности, предложени от Световната здравна организация (СЗО). Това значи, че съвсем всеки гражданин на Стария континент диша въздух, който е рисков за здравето и даже гибелен.

Данни от България

На 7 септември 2023 година сутринта пет от общо шестте станции в София, които подават данни към на Европейската организация за околната среда, показват приемливо качество на въздуха.

Швейцарската компания IQAir, която създава устройства, пречистващи въздуха, показва в отчет за 2022 година за качеството на въздуха в България, че равнищата на фините прахови частици надвишават приблизително 3,7 пъти нормата на СЗО. Граничната стойност е от 5 микрограма на пространствен метър въздух. За предходната година страната ни е била на 55-то място по нечист въздух в света, като най-мръсният български град е бил София.

Замърсяването на въздуха усилва риска от респираторни и сърдечно-съдови болести и понижава предстоящата дълготрайност на живота.

Колко съществено е замърсяването на въздуха в Европа?

В партньорство с Европейската мрежа за публицистика Дойче Веле проучва сателитни данни от Системата за мониторинг на атмосферата на стратегия „ Коперник “ (CAMS). От тях излиза наяве, че през 2022 година съвсем всички поданици на Европа - 98% - са обитавали региони, в които концентрацията на фини прахови частици е била над граничните стойности, избрани от СЗО. Нивата на замърсяване се разграничават в другите райони на Европа. Анализът демонстрира, че най-замърсените райони в Европа доближават междинни годишни концентрации на фини прахови частици от към 25 микрограма на пространствен метър.

Какво съставляват фините прахови частици?

Фините прахови частици съставляват композиция от доста дребни твърди или течни частици от разнообразни материали или замърсители. Последните са невидими с просто око. Диаметърът им е по-малък от 2,5 микрометра. Въпреки че съществуват доста други замърсители, влияещи на човешкото здраве, всекидневно се обръща внимание точно на този тип частици. Причината е съществуването на научни доказателства за отрицателното им влияние върху здравето.

Европа и останалият свят - какво демонстрира сравнението?

Като цяло качеството на въздуха в Европа е по-добро, в сравнение с в други райони на света. В северните индийски градове Ню Делхи, Вар анаси и Агра междинните стойности на праховите частици могат да стигнат и до 100 микрограма на пространствен метър. Данните за Европа демонстрират равнища на замърсяване до 25 микрограма на пространствен метър. Но даже и относително по-ниските равнища на замърсяване, които се срещат в Европа, могат да окажат доста нездравословно въздействие върху здравето на хората.

Какви граници на замърсяването предлага Брюксел?

Новите правила за качеството на въздуха в Европа ще разрешат средногодишна централизация от 10 микрограма на пространствен метър въздух. Комисията по околна среда на Европейския парламент предложи по-строгата рекомендация на СЗО за 5 микрограма. Но даже и 10 микрограма биха представлявали доста по-стриктно предписание от актуалните стандарти, позволяващи годишна централизация на фини прахови частици от 20 микрограма на пространствен метър. Това е четири пъти по-високо от предложената граница от СЗО.

Агенциите за запазване на околната среда оповестяват, че хиляди хора всяка година умират прибързано поради болести, свързани със замърсяване на въздуха. Проучване, оповестено в научното списание " Лансет ", употребяващо данни за замърсяването през 2015 година, пресмята, че към 10 % от смъртните случаи в градовете като Милано могат да бъдат предотвратени, в случай че междинната централизация на фини прахови частици се намали с към 10 микрограма на пространствен метър.

А в случай че огромните европейски градове съумеят да доближат задачата на СЗО за 5 микрограма на пространствен метър, заключението на откривателите е, че всяка година ще има 100 000 смъртни случая по-малко.

Полша се освобождава от печките на въглища

В Полша към този момент се преследват тактики, които водят до усъвършенстване на чистотата на въздуха. В някои елементи на страната равнищата на замърсяване са измежду най-високите в Европа. Но те поредно понижават от 2018 година насам. Подобренията настъпиха, откакто полските управляващи стартираха проект за рационализация на отоплителните системи в частните домове. Процесът продължава към този момент 10 години. Пьотр Сиержией от екологичната организация " Полиш смог алърт " изяснява, че близо 800 000 печки на твърдо гориво са били сменени. В региона на Краков, където през 2019 година беше неразрешено отоплението с въглища и дърва, съвсем всички остарели уреди са сменени.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Какво дишаме? Ето обстоятелствата:

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР