Почти половината от 2,2 милиарда деца в света вече са

...
Почти половината от 2,2 милиарда деца в света вече са
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Един милиард деца са в изключителен риск заради въздействието на климата

Почти половината от 2,2 милиарда деца в света към този момент са изложени на „ извънредно висок риск “ от въздействието на климатичната рецесия и замърсяването, сочи отчет на УНИЦЕФ. Ръководителят на организацията на Организация на обединените нации дефинира обстановката като „ невъобразимо ужасна “.

Почти всяко дете по света е изложено през днешния ден на риск от най-малко едно от тези въздействия като горещи талази, наводнения, циклони, заболявания, суша и замърсяване на въздуха, се споделя в отчета.

Но един милиард деца живеят в 33 страни, където са изправени пред три или четири въздействия по едно и също време. Става въпрос за Индия, Нигерия и Филипините и огромна част от Африка на юг от Сахара.

Докладът е първият, който комбинира карти с висока резолюция на климата и въздействието върху околната среда с карти на уязвимостта на децата като беднотия и достъп до чиста вода, опазване на здравето и обучение.

" Това всъщност демонстрира вероятността детето да оцелее при изменението на климата ", споделя Ник Рийс, един от създателите на отчета.

Документът е показан дружно с юношески деятели по климата.

Децата са извънредно уязвими от заплахите от климата. В съпоставяне с възрастните, децата се нуждаят от повече храна и вода на единица телесно тегло и са по-малко способни да преживеят рискови метеорологични събития.

Докладът приканва за включване на младежите във всички договаряния и решения по отношение на климата, в това число на срещата на върха на CОР26 на Организация на обединените нации в Глазгоу през ноември.

В отчета на УНИЦЕФ се споделя, че въздействието на климатичната рецесия е „ надълбоко незаслужено “ и е доста евентуално да се утежни. Установено е, че първите 10 страни, които са с извънредно висок риск, дават отговор единствено за 0,5% от световните излъчвания.

Документът акцентира, че 920 милиона деца са мощно изложени на дефицит на вода, 820 милиона на топлинни талази и 600 милиона на портативни заболявания като малария и тресчица, които евентуално ще се влошат при разпространяването на подобаващи за комари и патогени климатични условия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР