Почти обидно е да се обяснява, но цената на енергоносителите

...
Почти обидно е да се обяснява, но цената на енергоносителите
Коментари Харесай

ГЕРБ на власт и цените падат? Как ни лъжат с ентусиазъм и талант


Почти обидно е да се изяснява, само че цената на енергоносителите не се дефинира нито от Бойко, нито от Кирил или Асен. Плашенето на хората е остарял трик. " Счупиха страната " тръбят спасители и дават обещание да я залепят с тиксо.

Лъжата и демагогията в демокрацията са един от страничните резултати на свободата: в нецензурирания пазар на хрумвания постоянно ще се появят и търговци-шарлатани, които ще се стремят да пробутат вкисналата си стока по един или различен метод. Понякога те съумяват, а от време на време не.

През 1754 година торите във Англия водили предизборната си акция с лозунга “Върнете ни нашите 11 дни! ”. Идеята била, че хората са изгубили 11 дни при прехода на кралството от Юлианския към по-точния Григориански календар през 1752 година Някои хора дори били уверени, че животът им се е скъсил с 11 дни. Чудо на чудесата, обаче, торите изгубили изборите макар много атрактивната и добре-измислена предизборна неистина. В актуалната всеобща народна власт щяха да имат надалеч по-големи шансове, съдейки по известността на антиваксърските хрумвания, кемтрейлс и така нататък В последна сметка торите съумяха да създадат Брекзит, употребявайки огромна доза измама, което може да им се брои като огромен реванш за загубата от 1754 година

И през днешния ден се предлага богат набор от неистини

В актуалната предизборна акция у нас също шестват напудрени и късоопашати неистини, които имат капацитета да предопределят крайния резултат. Пудрата, несъмнено, е изобилна и би трябвало да се поизтупа, с цел да се покаже изпод същността.

Пример 1: При ръководство на са ниски, а при другите – високи. Ergo, в случай че се върне ГЕРБ на власт, цените ще паднат.

За Бойко Борисов това е “най-лесната акция ”, тъй като съгласно него е задоволително да се каже, че “при него ” цените са били по-ниски от сегашните. И той не стопира да го прави от доста месеци насам, от разнообразни краища на страната. През април месец от Видин той твърди:

В началото на септември от Плевен Борисов е (според репортерското клише) безапелационен:

Ден-два по-късно той декларира от Разград: " Когато числата приказват и медиаторите мълчат. Ето ви цените на природния газ - 837% по-скъп е в този момент в сравнение с при нас " …
Редакцията предлага
Списъкът с сходни изявления несъмнено може да бъде удължен и в него надали ще има две идентични цени на бензина и нафтата “по времето на Бойко ”. Инфлацията и по това време очевидно е била забележителна – от 1.20 лева до 2.20 лева Но да не издребняваме – в действителност операцията не е в тези цифри, а в по-базисен факт. Че тези цифри в действителност имат малко общо с “Бойко ” и ръководството на ГЕРБ. И това дали Борисов е на власт или не е, не предопределя дали газът ще скочи с 800%.

Някак обидно за всички е да се изяснява, за какво това е по този начин. Но въпреки всичко може би се постанова да се спомене, че енергоносителите са световна стока и цената им не се дефинира и даже не се въздейства значително нито от Бойко, нито от Кирил или Асен. В последна сметка без Борисов да управлявал Обединеното кралство в нито един миг от историята му, сходни повишавания на цените в този момент се следят и там. А и на никого на острова не е хрумвало да предложения или Тереза Мей за министър-председател за събаряне на цените и битката с инфлацията.

Счупена ли е страната?

Разбира се, има място за разлики в политиките във връзка с газа – и тук ГЕРБ има с какво да се похвалят, само че има и защо да се изясняват. Например, за скоростното изграждане за българска сметка на “Турски поток ” и десетилетното закъснение на интерконектора с Гърция. Но това е към този момент различен спор.

Пример 2: Нещата в България са толкоз сериозни, че единствено някаква радикална смяна може да ги оправи.

Излизане от НАТО и Европейски Съюз оферират едни („ Възраждане “, само че към този момент и „ Атака “), президентска република, оферират други (ИТН), контролен ръб от Българска академия на науките и православната черква оферират трети („ Български напредък “) и напряко да забравим за въпроса с корупцията, оферират четвърти. Извънредна е обстановката, трябват изключителни ограничения, чуваме отвред. Плашенето на хората е остарял изборджийски трик и тази предизборна акция май ще мине под сходни лозунги. “Счупиха страната ” тръбят спасители, които дават обещание да я залепят с тиксо.

Истината обаче е друга най-малко в две измерения. Първо, новината за гибелта или съдбовната контузия на родната страна е малко пресилена, по думите на Марк Твен. Все още имаме рекорден промишлен растеж, експорт и 4% стопански напредък на Брутният вътрешен продукт на годишна база. Докато се тюхкат и вайкат за газа на Газпром, мнозина пропуснаха да виждат, че цените на енергоносителите падат, колкото повече Европейски Съюз съумява да се еманципира от съветски доставки. Ще има и нови европейски ограничения, една от които е евентуално да има компания на Европейски Съюз, която да закупува количества газ за всички. Ако това стане, то този “посредник ” може да обърка и предизборните причини на доста партии у нас, които громят “посредниците ” по принцип.

Второ, каквито и проблеми да има България, президентска република, полу-президентска република или президентска полу-република не са тяхното решение. Още по-малко пък е решение излизането от Европейски Съюз и НАТО: в действителност тези “мерки ” трагично ще влошат нещата. Същото важи и за “забравянето ” на казуса с корупцията заради съществуването на сякаш по-спешни задания.

А българите като цяло са наясно с същинските си цели: да вземем за пример, съгласно последния Евробарометър 64% поддържат обща европейска защита, 55% са за обща енергийна политика, а 56% са за обща външна политика.

***

Политиците не послъгват, единствено тъй като някои от тях имат патогенен проблем с казването на истината. Всъщност множеството неистини са доброжелателни с оглед спечелването на гласове. А и логиката на психиката на хората като цяло оказва помощ на политиците в това отношение. През 1916 година по североизточното крайбрежие на Съединени американски щати се случват невиждан брой офанзиви на акули с голям брой жертви.

Удроу Уилсон – тогавашният президент - едвам съумява да завоюва втори мандат, тъй като всички североизточни крайбрежни щати гласоподават против него – в това число неговият личен, Ню Джърси. Логиката е елементарна – хората търсят изкупителна жертва за групово злощастие. Затова и доста политици имат интерес да послъгват или за размерите на груповото злощастие, или за виновността за него, или за избавителните си качества. Някои от нашите освен, че не са изключение, само че напряко с възторг и гений се впускат в сходни демагогските игри.

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР