Почти навсякъде в страната има тенденция за подобряване на въздуха,

...
Почти навсякъде в страната има тенденция за подобряване на въздуха,
Коментари Харесай

Димов: Има тенденция за подобряване на въздуха, но все още сме над нормите


Почти на всички места в страната има наклонност за възстановяване на въздуха, само че към момента сме над нормите за замърсяване. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Димов взе участие в взаимно съвещание на Комисията по опазването на здравето и Комисията по околната среда и водите, което разисква тематиката за положение на атмосферния въздух в страната – ограничения и трендове.

„ Това е извънредно сериозен проблем, за решаването на който би трябвало да се включат всички управляващи, с цел да може да бъде решен. Това е приоритет на Министерство на околната среда и водите още при встъпването ми в служба. Проблемът е директно обвързван с качеството на живот и здравето на хората. Много ограничения би трябвало да се подхващат, които изкискват доста време “, съобщи Димов.

Той акцентира, че локалните управляващи би трябвало да имат своите проекти за възстановяване на качеството на въздуха. „ Може би част от локалната власт не припознава този проблем по този начин съществено както фактически седи. Отпуснати са средства по Оперативна програма „ Околна среда “ за възстановяване на качеството на въздуха, от които общините могат да се възползват, те би трябвало да си дадат сметка, че този проблем е доста сериозен “, акцентира екоминистърът.

Стана ясно, че през интервала 2011-2016 година има устойчива наклонност към възстановяване на качеството на въздуха, само че това не значи, че нормите, които сме сложили са реализирани. „ Но тази наклонност е устойчива, което е добра вест. Имаме 38 станции, които мерят за замърсяването на въздуха. Само в Перник и Гълъбово има проблем със серни диоксиди, като изключим повишените правила на фините прахови частици в съвсем цялата страна. Почти на всички места в страната има наклонност за възстановяване на въздуха, само че и тя не е достигнала нормите, които би трябвало да имаме съгласно българското и европейско законодателство “, изясни Нено Димов.

Той напомни, че на 5 април 2017 година съдът на Европейски Съюз постанови решение, че България е наказана поради неспазване на нормите на фини прахови частици и че не са направени проекти за качеството на въздуха. България е първата държава-членка, която е наказана за това нарушаване, само че на опашката от още 15 страни, които са идни. Именно поради това казусът ще бъде повдигнат като приоритет по време на председателството още в самото му начало.

Основен проблем за замърсяването на въздуха е битовото отопление и горивата, които се употребяват са казуса. 21 от 25-те града, които имат превишаване на нормите е поради битовото отопление. Друг главен проблем е остарелият авто парк.

Димов акцентира, че главната роля е на общините и те би трябвало да бъдат по-активни. Той е изпратил напътствие какво би трябвало да вършат, с цел да може да бъде усъвършенствано качеството на въздуха в тези общини.

За национално равнище сега се извършва план, който също се финансира от Оперативна програма „ Околна среда “, това е национална стратегия за качеството на атмосферния въздух. „ Очакваме тя да ни предложи ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати. Към края е работна група, която има за цел да бъдат усъвършенствани горивата за битова цел и да с пускат на пазара по-добри горива “, сподели още министърът на екологията. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР