Почти изоставените ремонти на тунелите Витиня“ и Ечемишка“ на АМ

...
Почти изоставените ремонти на тунелите Витиня“ и Ечемишка“ на АМ
Коментари Харесай

Изоставени тунели вещаят чистка и в държавната „Автомагистрали“ ЕАД

Почти изоставените поправки на тунелите „ Витиня “ и „ Ечемишка “ на Автомагистрала „ Хемус “ може да доведат до промяна на управлението на държавната компания „ Автомагистрали “ ЕАД. Това стана ясно от конференция в строителното министерство, на която служебният министър арх. Иван Шишков показа целите в работата на екипа му.

При последната си инспекция на градежа на незавършената към този момент от съвсем половин век автомагистрала той е инспектирал и ремонтите на въпросните подземни оборудване. С удивление е видял, че съвсем не се работи или пък нещата му се сторили като реплика на интензивност, поради неговото посещаване на обекта. Представители на строителната компания се оплакали, че от 7 месеца не им е плащано нищо за свършената работа. Днес тоя съобщи, че занапред ще желае информация от държавната компания, която е възложител на ремонтите на тунелите да му показват доклад за степента им на комплектност. По контракт тези уреди, трябваше да са подготвени през октомври тази година, само че очевидно и този период, както и предходните, ще бъде продължен.

След поемането на поста си служебният строителен министър се похвали, че подопечната му АПИ е пуснала социална поръчка за зимното разчистване на републиканските пътища за идващия сезон с къса процедура. Засега обаче те не са оповестени на уеб страницата на Агенцията за публичните поръчки (АОП). От Браншова камара „ Пътища “ обаче са на мнение, че сходен търг е може да се окаже противозаконен. „ Причината е, че към този момент има оповестяване от АПИ на социална поръчка със период от 3 години за настояща поддръжка и ремонт на стойност 2,6 милиарда лева, която включва и зимното разчистване “, сподели за „ Сега “ инж. Стефан Чайков, ръководител на организацията. Според него надали сериодзна пътна компания ще се хване да подпише контракт единствено за зимно разчистване за 6 месеца, още повече, че има риск дали всичко ще бъде платено. Той изясни,че след публикуването на изискванията по въпросната „ къса процедура “ браншовата камара ще излезе с позиция по въпроса.

Относно индексацията на договорите на строителите по планове, финансирани с публични средства, арх. Шишков разясни, че занапред има да се прецизират още неща по методиката.

Строителният длъжностен министър засегна и въпроса за високите цени на водата и качеството на ВиК услугата. Иван Шишков стартира концепцията водните сдружения да получат финансова помощ от „ ВиК холдинга, където има останали към 900 млн. лева По думите му тези пари е най-добре са да бъдат употребявани за създаване на лични мощности за зелена сила, като напричер фотоволтаици. Идеята му е по този метод да се понижи, доколкото е допустимо, въздействието върху цената на водата на скъпия ток. Според него по този имало късмет ВиК услугата за битовите консуматори да поевтинее.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР