Почти гарантирано Федералният резерв на САЩ ще обяви тази сряда

...
Почти гарантирано Федералният резерв на САЩ ще обяви тази сряда
Коментари Харесай

Фед с ново повишаване на лихвените проценти на прага на тревожната 2023 г.

Почти обезпечено Федералният запас на Съединени американски щати ще разгласи тази сряда повишение на лихвените проценти. Очакванията на вложителите е то да бъде по-малко от предходните четири. Те залагат не на видяните до момента три четвърти от процентния пункт, а на единствено половин пункт. Това сочат и фючърсите на федералните фондове на Чикагската стокова борса. Вероятността за такова покачване е 80%, събщи CNN.

Ключовият кратковременен лихвен % на централната банка на Съединени американски щати при започване на годината бе нула. Сега той е в диапазона 3,75-4%. Надеждата е, че инфлационният напън най-сетне стартира да отслабва задоволително, с цел да може Фед да се ориентира. Говори се за поредност от по-малки покачвания на лихвените проценти - с цел да се избегне сривът на стопанската система в криза.

Ситуацията обаче не е толкоз елементарна. Миналия петък държавното управление заяви, че основна мярка за цените на едро, показателят на цените на производител, е повишен със 7,4% през последните 12 месеца до ноември. Това беше малко по-високо от предстоящото равнище от 7,2%, само че доста закъснение от нарастването от 8% до октомври.

По-широко гледаните данни за показателя на потребителските цени (ИПЦ) за ноември излизат във вторник, единствено ден преди известието на Фед. На годишна база до октомври Идеологически подривни центрове се увеличи със 7,7%. Докато инфлацията остава проблем, Фед ще би трябвало да работи внимателно.

Според Кати Джоунс, основен пълководец по закрепени приходи в Schwab Center for Financial Research, инфлацията евентуално е достигнала своя връх, само че може да не спадне толкоз бързо, колкото на хората им се желае. Тя счита, че Фед ще увеличи лихвените проценти единствено с половин пункт тази седмица и може да възнамерява да ги увеличи единствено с четвърт пункт при започване на 2023 година

Ниските лихви в последна сметка ще забавят стопанската система

Повишението на лихвените проценти на няколко пъти тази година дадоха резултат, към този момент стеснен върху стопанската система, само че увеличи лихвите по ипотечните заеми, което навреди на търсенето на жилища. Последствия има и за пазара на натрупа, който остава мощен. Заплатите порастват, а потребителите към момента харчат. Това не може да продължи безпределно.

Според Джоунс “кумулативното влияние на по-високите лихви занапред стартира. Следователно Фед би трябвало малко да понижи темпото си.

В сряда Федералният запас ще разгласява и последните си прогнози за растежа на брутния вътрешен артикул, пазара на труда и потребителските цени.

През септември консенсусните прогнози на Фед приканиха за растеж на Брутният вътрешен продукт от 1,2% през 2023 година, равнище на безработица от 4,4% и нарастване на персоналните потребителски разноски, желаната от Фед мярка или инфлация, от 2,8%.

Очакванията са да бъде понижена прогнозата за Брутният вътрешен продукт и да има по-голям растеж на безработицата и потребителските цени. Тъй като рискът от стопански спад пораства, Фед би трябвало да отрази това в прогнозите си. Същевременно не се чака регулаторът да стартира да понижава лихвените проценти преди 2024 година Това значи, че може да стане прекомерно късно за централната банка да предотврати криза.

Рисковете от криза към момента са релативно високи, а намаляването на лихвите може да стартира прекомерно късно, счита Кийт Лърнър, съглавен капиталов шеф в Truist Advisory Services.

Потребителите не престават да харчат?

Този четвъртък държавното управление на Съединени американски щати ще регистрира и данните за продажбите на дребно за ноември. Икономистите предвиждат дребен спад от 0,1% в продажбите на дребно от октомври. Но е значимо да сложим това число в подтекст. Продажбите на дребно са нарастнали с 1,3% по отношение на септември и с 8,3% през последните 12 месеца. Така че е допустимо потребителите просто да са решили да отметнат празничното извършване на покупки по-рано. Инфлацията също оказва въздействие върху числата, защото продажбите на дребно са повлияни позитивно от обстоятелството, че хората би трябвало да харчат повече пари като цяло.

Според Арно Косера, основен изпълнителен шеф на Comgest Global Investors, в случай че през тази година в Съединени американски щати се е говорело за инфлация, през 2023 и 2024 година ще стане дума повече за дезинфлация.

Какво значи това за вложителите? Хората би трябвало да търсят качествени потребителски компании, които към момента имат ценова мощ и могат да запазят своите маржове на облага.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР