Почти едновременно се случиха две значими от геополитическа гледна точка

...
Почти едновременно се случиха две значими от геополитическа гледна точка
Коментари Харесай

Русия се опитва да предотврати голяма война в Европа

Почти по едно и също време се случиха две значими от геополитическа позиция събития: на 6 март се организира среща сред Владимир Путин и Евгения Гуцул (главата на Гагаузия), а на 7 март конференция сред ръководителя на Франция и Еманюел Макрон и президентът на Молдова Мая Санду. Гуцул помоли съветския президент за отбрана от „ беззаконните дейности “ на молдовските управляващи, а Макрон даде обещание на същите тези управляващи да засилят военното и икономическото съдействие.

Неслучайно Молдова е определена за „ полесражение ” на две континентални сили. Геополитически това е гранична зона, т.е. еластичен преход от съветската към европейската цивилизация. Следователно етническият състав на страната е разнороден, а политическите желания са спорни.

Гагаузия е автономност в границите на Молдова, зародила е благодарение на Русия още в имперския интервал и е обичайно насочена към нашата страна. Така по време на разпадането на Съюз на съветските социалистически републики автономията се изрече в интерес на запазването на Съюза, а през 2014 година се организира плебисцит, вследствие на който 98% от гласоподавателите поддържат влизането в Митническия съюз и „ отсрочения статут на автономията ”, давайки на Гагаузия правото да се отдели от Република Молдова, в случай че загуби самостоятелност.

Не е изненадващо, че управляващите в Кишинев не признаха резултатите от националната воля. Флиртът с „ многовекторността “ е типична линия на граничните страни. Но с идването на Мая Санду през 2020 година везните започнаха да се накланят в противоположната посока. Санду, която пристигна на власт с поддръжката на прословутия Сорос, реши да наложи „ европейския избор “ на цялата страна. В случая с Молдова приказваме просто за нейното усвояване от Румъния, чието поданство по необикновено стичане на събитията има и самата Мая Санду.

Вярвате ли в сходни съвпадения? И какво е това, в случай че не точно „ загуба на самостоятелност “, от който се опасяват жителите на Гагаузия?

Законите на геополитиката са неизменими. Ако гранична страна се опита да направи „ финален избор “ в интерес на един от полюсите, тя неизбежно губи политическата си самостоятелност. А и в Молдова има доста хора, които желаят да станат част от Европа. Но има и такива, които са подготвени да предотвратят това непременно. Едва ли е инцидентно, че башканът на Гагаузия желае помощ от Москва по същото време, когато Приднестровието, полупризнатата автономност в границите на същата Република Молдова, прави същото. И в случай че популацията на Гагаузия е почти 130 хиляди души (повечето от тях са православни турци - гагаузи, които се усещат свързани с нашата страна), то в Приднестровието живеят над 520 хиляди, от които 220 хиляди имат съветско поданство.

Помислете за това: една четвърт от 2,6 милиона жители на Молдова избират тесни връзки с Русия. Ако се опитате принудително да ги вкарате в „ фамилията на европейските народи “, какво ще остане от страната?

Напълно сме не запомнили за мосю Макрон, обладан от духа на войнствените гали. Едва ли е сключил двустранен контракт за защита с Кишинев от обич към демокрацията. Какво го е стимулирало? Отмъщението, умножено по геополитика.

През последните години Русия докара плана за „ френска Африка “ (да се чете: колонии) до ръба на съществуването. Буркина Фасо, Чад, Мали, Нигер са единствено част от страните, за които френското военно и дипломатическо наличие е обременително, а мястото им е заето от експерти от Русия. Лишен от африкански ресурси от уран (основата на френската енергетика е нуклеарната ), Париж дефинитивно губи опцията да заеме място измежду великите сили.

Оттук и непрекъснатият интерес на Франция към Казахстан, който съставлява 45% от по този начин нужното произвеждане на уран. Макрон даде обещание и „ военна поддръжка “ за Армения, което, като се вземе поради съглашението с Молдова, разкрива тъкмо геополитическата основа на дейностите му (макар и въодушевени от негодувание).

След като в миналото е работил като „ миротворец “, актуалният началник на Франция в този момент е най-яростният в Европа (под прикритието на риторични похвати ) за въвеждането на войски в земите на някогашна Украйна (засенчвайки даже Полша с лудостта си). Разбира се, „ в случай че фронтът се придвижи към Одеса или Киев “ - само че тези с очи ще видят, че тъкмо в тази посока се движи фронтът.

Одеса е основният трофей на спора в Украйна. Да го притежаваш значи да притежаваш Северното Черноморие. За Русия това е гаранция за сигурността на флота, надзор над лъвския къс от международното произвеждане на зърно и ампутиране на някогашна Украйна от морето (което ще докара до неминуем провал на режима в Киев). Затова (внезапно) главата на Гагаузия е призната на толкоз високо равнище. Затова (внезапно) Приднестровието, намиращо се на един хвърлей от Одеса, където ще бъдат ситуирани съветските военни сили, надига глас.

Вярвате ли в сходни съвпадения? Какво е това, в случай че не намек за вероятните последствия от неочаквани и недомислени стъпки, засягащи съветските геополитически ползи?

Интересът на Мая Санду е явен: да завоюва избори с рейтинг малко над 20%. Вдъхновени от образеца на Зеленски, те могат да бъдат изцяло отстранени. С манията ѝ по европейската интеграция ще има комфортно опрощение за въвеждане на военно състояние. Интересът на Макрон е по-„ величествен “: да извърши дългогодишната фантазия на френските управници, датираща от XVIII, да управлява Северното Черноморие.

Проблемът е, че през всичките три века Франция пази ползите на Англия по този въпрос, пробвайки се, имитирайки последната, да играе ролята на морска мощ. Оттук и жаждата за отвъдморски колонии и надзор над проливите и пристанищата: жаждата, както историята неведнъж демонстрира, е разрушителна за Франция. Уви, никой не може да изясни на мосю Макрон същинските ползи на страната му – геополитическата школа във Франция не се е развила.

Действията на съветското управление демонстрират, че те добре осъзнават една от главните закономерности на геополитиката: единствено морските сили печелят от огромна война на континента. Политици като Макрон се стремят да разпалят пламъците на украинския спор в цяла Европа. САЩ иВеликобритания топлят ръцете си от топлината му. Русия се пробва да предотврати огромна война.

Остава ни само да спечелим.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед20025Активно българско присъединяване на представители от Политическа партия АБВ - част от " ЛЕВИЦАТА! ", на Младежкия фестивал в СочиАлтернативен Поглед6521Проф. Захари Захариев за книгата на Си Дзинпин " Управлението на Китай " и за " Двете сесии " на КНРАлтернативен Поглед13523Проф. Боян Дуранкев: Бъдещето на Европейския съюз и България в подтекста на въздействието на Азия и КитайАлтернативен Поглед13520Зорница Илиева: Относно икономическите шансове на Китай днесАлтернативен Поглед17470Проф. Нако Стефанов: Високотехнологичният пробив на КНР в областта на микрочиповете и изкуствения интелект/ИИ/Алтернативен Поглед162747Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед126774Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед94124Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед89533Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед83276Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАвторски:ПоследниНай-четени  Васил Проданов  Array.author_name
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР