Почти 6 месеца след като 21-годишна родилка почина от усложнения

...
Почти 6 месеца след като 21-годишна родилка почина от усложнения
Коментари Харесай

Половин година по-късно: Все още няма обвиняеми за смъртта на 21-годишната родилка в Горна Оряховица

Почти 6 месеца откакто 21-годишна родилка умря от затруднения след секцио в горнооряховската болница, няма обвинени. Разследването е формирано за породена гибел заради лекарска небрежност.

Семейството на Данислава Стоянова е в незнание какво се случва със следственото дело. Знаят само, че е преместено в София. Близките са обезпокоени от всеобщи отводи на прокурори в Окръжната прокуратура във Велико Търново и се питат дали това не е начин истината за гибелта на детето им да бъде затлачена в процедурно отсрочване на следствието. Съмненията им, както и прехвърлянето на делото като парещ картоф, е поради близка роднинска връзка на шефа на Окръжния следствен отдел Людмил Маноилов с една от акушер-гинеколожките в екипа, направил съдбовната интервенция на 26 август м.г.

“Няма да разясняваме формалната причина, само че има опция за съществуване на заинтригуваност или преднамереност, тъй че всеки си преценя самичък. По-голямата част от сътрудниците са си създали отказ. Има командировани, които пристигнаха от Нова година, и на практика на тях има да се разпределя още, по тази причина не е привършен описът, разяснява представителят на Окръжната прокуратура Илиан Благоев.

Той бе безапелационен, че по делото се работи, само че няма нова информация, която да оповестят на този стадий. Все отново правенето на експертизите отнемало време, написа " 24 часа ".

Макар имената на забърканите лекари да не бяха обявени от управлението на болничното заведение и прокуратурата, стана ясно, че на промяна е била доктор Анета Маноилова, сестра на следователя Маноилов. “Делото се проверява в Националната следствена работа и аз нямам никакво отношение. Така е решил прокурорът, аз даже не съм го виждал това дело. Нямам никаква визия за придвижването на следствието, не ми се е падало на мен, с цел да си върша аз отказ ”, разяснява пред “24 часа ” той.

Д-р Маноилова не отговаряше на мобилния си телефон. Досега тя не е имала контакт и с родителите на Данислава, които настоятелно търсеха отговори за случилото се в първите дни след нещастието.

На 26 август м.г. 21-годишната жена издъхва в ужасяващи страдания и кървене от всички органи в болничното заведение във В. Търново след секцио в горнооряховското родилно.

Лекарите считат, че повода е отключен ДИК синдром или дисеминирана интравазална коагулация - привършване на всички кръвосъсирващи фактори. “Индикатор, че организмът ѝ е развил ДИК синдром, е, че следоперативно фибриногенът на родилката е паднал до нула ”, разяснява тогава шефът на болничното заведение доктор Иванов.

Данислава постъпва в болничното заведение с отложен термин.  “Дойде на 20 август за наблюдаване и искаше да роди обикновено. Лежа до 26 август. Казвала им е, че има болки в кръста, в бъбреците, но ѝ отговорили да не се завладява ”, обясни след гибелта приятелят ѝ Кристиян Любенов. 

“На 25 август вечерта вземат решение, че ще вършат секцио на идващия ден. Тя се съгласява, подписва се ”, добавя Елена Стоянова, майка на умрялата.

На идващия ден Данислава ѝ се обадила да я зарадва с новината, че е станала баба. “В 11 ч се чух още веднъж с нея, сподели, че има страшни болки и аз я посъветвах: затвори и звънни на звънеца на личния състав да ти слагат болкоуспокояващо ”, спомня си Елена. Майката счита, че щерка ѝ е оставена без здравно наблюдаване след интервенцията.

Малко по-късно Дани позвънила на Кристиян да отиде да припознае сина им, тъй като нямат брак. “Една от сестрите ми предложи да ми вземе телефона и да снима дребния, тъй като бил в кувьоз. И слушам моята жена по какъв начин стене, вика от болежка. Първоначално се стъписах, не знаех какво да направя. Сестрата, която ми донесе телефона, сподели: “Те се пробват да ѝ оказват помощ, всичко е добре ”, споделя Кристиян.

Час след секциото настава ненадейно солидно кървене отвред. Опитите на медиците в Горна Оряховица да стабилизират главните витални индикатори се оказват безрезултатни. Уговарят преместването на пациентката в Търново. Областната болница е с по-високо равнище на подготвеност, разполага с кръвен център.

“Тя е била съпроводена от реаниматор и акушер-гинеколог, които от самото начало са ѝ оказвали нужната реанимация. По техни данни тя е била към момента в схващане при идването там, несъмнено, в потрес ”, твърди шефът доктор Иван Иванов.

В опит да спрат кръвоизлива и да я спасят, в Търново отстраняват оперативно матката, реанимационните дейности не престават до 22,15 ч, когато настава съдбовният край.

След като се разшумя за случая, прокуратурата разпореди на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново незабавна инспекция за изясняване на събитията, довели до гибелта на младата жена. През септември в Търново бе формирано следствено дело за лекарска немарливост. Междувременно в края на октомври на конференция бе оповестен констативният протокол от инспекцията на “Медицински контрол ” в болничното заведение в Горна Оряховица. Експертите не разкрили нарушавания в дейностите на лекарския екип. Изцяло били съобразени с логаритъма на клиничната пътека и медицинския стандарт по акушерство и гинекология. В реанимационен проект били навременни и верни, изброява шефът доктор Иванов.

“Не знам до какви заключения са стигнали вашите инспекции, само че мнението ми като майка е, че това вашето е безнаказаност. Някой пита ли ни по какъв начин живеем с татко ѝ, беше ни само дете ”, избухва майката на Данислава, която участва в залата.

Сега тя е в майчинство и се грижи за внука си Любослав, който в края на февруари ще стане на 6 месеца. Баща му Кристиян към този момент не живее при тях. Започнал нова работа. Прекалено млад е, с цел да може да се оправя с бебе. “Но идва, гледа си го, играят си, къпем си го дружно ”, споделя Елена.

“Не сме си наемали юрист, който да си движи нещата, чакаме прокуратурата да стигне до някакво решение. Нямам никакви обвинявания и никакви искания към никого, просто желаеме по почтен метод да забележим страната до каква степен ще стигне. Не насилваме нещата, изчакваме като естествени, като грамотни хора ”, изяснява тя.

Разказва, че с мъжа ѝ ги извикали в полицията, само че не по следствието за Дани, а да им връчат протоколи от Национален съвет за подкрепяне и отплата на потърпевши от закононарушения към Министерството на правораздаването. Уведомили ги, че имат право на безвъзмездна психическа консултация и правна помощ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР