Почти 24 млн. евро отпуска правителството на Кипър за държавно

...
Почти 24 млн. евро отпуска правителството на Кипър за държавно
Коментари Харесай

Кипър дава 24 млн. евро за социална програма

Почти 24 млн. евро отпуска държавното управление на Кипър за държавно субсидиране на нова обществена стратегия. Тя е ориентирана към възстановяване общественото подкрепяне на децата, с цел да се понижи рискът от детска беднотия и обществено изключване. Ще бъдат основани минимум 27 многофункционални центъра и жилищни структури с грижи за деца, за младежи с проблеми в общуването, хора с увреждания и възрастни, които се нуждаят от дълготрайна помощ, заяви обществената зам.-министърка Анастасия Антуси.
Предвидените съвсем 24 млн. евро ще бъдат предоставени на организации с нестопанска цел, неправителствени сдружения и локални управляващи. Субсидията ще покрива 75% от общите разноски по програмата, с оптимално финансиране до 500 000 евро. В някои групи планове безвъзмездната сума може да доближи до 100% от цената им. Средствата за реализация на обществената стратегия са обезпечени от европейски фондове посредством Националния проект за възобновяване и резистентност. Целта е първите 10 центъра да бъдат подготвени до края на 2024 година, а цялата стратегия да бъде приключена доникъде на 2026 г. 
В същото време заради различия се провали въвеждането на така наречен битова кошница с евтини съществени потребителски артикули преди Рождество, както се планираше в началото. Около 50 категории хранителни артикули от първа нужда за семействата на по-ниски цени ще бъдат включени в нея, планува законопроектът, създаден от Министерството на търговията. С него се променя настоящият закон за контролиране на продажните цени, като се разрешава на министъра на търговията да дефинира продуктите в " битовата кошница " и таван на цените им за избран интервал.
В Кипър ще има президентски избори през февруари и решението за " битовата кошница " ще взема държавното управление на идващия президент.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР