Почти 1/3 от жителите на ЕС са разчитали на лични

...
Почти 1/3 от жителите на ЕС са разчитали на лични
Коментари Харесай

Проучване: Всеки пети у нас плащал подкуп за здравни услуги по време на Covid кризата

Почти 1/3 от жителите на Европейски Съюз са разчитали на персонални връзки при достъпа до опазване на здравето по време на Covid рецесия та , а около  1/5 от жителите на Румъния, България, Унгария и Литва са платили рушвет за сходни услуги . Това разкрива изследване, представено през днешния ден от в. „ Гардиън “.

В 27-те страни от Европейски Съюз близо 2/3 (62%) от 40 000 интервюирани в изследването на „ Трансперънси Интернешънъл “ показват, че  корупцията в държавното управление им е сериозен проблем , а три четвърти (76%) декларират, че обстановката е в застоялост или се утежнява, отбелязва още вестникът.

Авторите на отчета „ Глобален барометър на корупцията - Европейски Съюз “ декларират, че  разкритията са тревожни предвид на подготовката на общността да отдели милиарди евро за постпандемично възобновяване .

Докладът обрисува и картина на неодобрение от топлите връзки сред огромния бизнес и държавните управления, както и висока степен на директно присъединяване на жители в корупционни практики за достъп до обществени услуги, предава БНР.

Най-висок дял на хора, които споделят, че са дали рушвет , с цел да си обезпечат услуга в опазването на здравето е в Румъния (22%), следвана от България (19%).

По-малко от 20% от жителите на Дания и Финландия считат корупцията в държавното управление за огромен проблем в страната си. Но  над 85% от българите, хърватите, кипърците, италианците, португалците и испанците са на противоположното мнение.

В нито една страна не доминира мнението, че корупцията понижава. Най-позитивният резултат е в Словакия, където това считат 39 на 100 от жителите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР