Почитатели на Кристо започнаха петиция с искане Националната художествена академия

...
Почитатели на Кристо започнаха петиция с искане Националната художествена академия
Коментари Харесай

Започна петиция за кръщаване на Националната художествена академия на Кристо - slava.bg

Почитатели на Кристо започнаха петиция с искане Националната художествена академия в София да носи неговото име. Един от най-големите модерни актьори, роден в България, е обвързван с академията, където е учил три години – сред 1953 и 1956 година Тази директна връзка липсва при останалите оферти за кръщаване на други обекти в България на името на Христо Явашев, съобщи Клуб Z.

„ Сред отличителните черти на творчеството му са точно неговата прецизна рисунка, възприятието му за естетика и взаимоотношението сред светлина, въздух и материя, за които се счита, че огромна роля е изиграло точно образованието му в българската академия. Кристо съумява да свърже класическите живописни умения със актуалното изкуство и да ги накара да затрептят на една периодичност “, пишат уредниците на петицията.

Според тях кръщаването на академията на името на художника „ ще отвори хоризонта на младите ни актьори към международната сцена, като се трансформира в самобитен мощен старт, точно свързвайки българската традиция с нея – нещо, което Кристо към този момент направи. “

Припомня се, че той е единственият българин, чието изкуство се учи в международни университети, както и едни от най-монументалните му творби, като „ Бягащата ограда “ (1976 г.), „ Опакованият Райхстаг “ (1995 г.), „ Портите “ (2001 г.), „ Плаващите кейове “ (2016 г.) и други

Ако желаете да подкрепите идеята, можете да подпишете ПЕТИЦИЯТА. За задачата е задоволително да попълните първо име, фамилия и имейл адрес, и в случай че се наложи да потвърдите гласа си през електронната поща. Подписът ви ще остане прикрит, в случай че не напишете коментар - тогава ще се появите измежду подкрепилите.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР