Почитаме паметта на жертвите на арменския геноцид и обещаваме никога

...
Почитаме паметта на жертвите на арменския геноцид и обещаваме никога
Коментари Харесай

БСП: Почитаме паметта на жертвите на арменския геноцид и обещаваме никога да не забравяме

Почитаме паметта на жертвите на арменския геноцид и обещаваме в никакъв случай да не забравяме.

Това съобщи от трибуната на Народно събрание в декларация от името „ Българска социалистическа партия за България “ зам.-председателят на парламентарната група Атанас Зафиров.

Ето цялостният текст на декларацията:

" На 24 април 1915 година османските управляващи арестуват арменски интелектуалци и водачи на общността в Константинопол – това е началото на систематична акция на принуждение против арменската общественост. През идващите години милион и половина арменци бяха депортирани, избити или изпратени на гибел - покруса, която вечно засегна генерации арменски фамилии.

На 24 април 2015 – 100 години от началото на събитията, българският парламент одобри решение за признание на всеобщото изтребване на арменците в Османската империя 1915-1922г.

С този акт ние се присъединихме към нациите по света в припомнянето на тази мъчителна история. Тогава доста от оживелите бяха принудени да стартират нов живот в нови земи — в това число в България. Тук и по света, арменският народ отговори на омразата с вяра. Възстановиха своите общности, отгледаха фамилиите и резервираха културата си. Разказаха своите истории — и тези на предците си — с цел да помнят и да подсигуряват, че геноцид като този, който се случи преди 108 години, в никакъв случай повече няма да се повтори.

Днес стопираме, за миг своята работа, с цел да си спомним за геноцида – за изгубените животи и възобновяваме обещанието си в никакъв случай да не забравяме.

Нека подновим това заричане. Нека без боязън да приказваме намерено против омразата, да отстояваме правата на индивида и да предотвратяваме зверствата. И дружно дано удвоим напъните си, с цел да изградим по-добро бъдеще – такова, в което всички хора могат да живеят с достолепие, сигурност и почитание.

Днес ние от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ внесохме предложение Народното събрание да уважи с минута безмълвие паметта на жертвите. За страдание, председателският съвет отхвърли това наше предложение. Не може обаче да отхвърли паметта на поколенията, тъй като почитането на тази дата е също по този начин поклонение пред всички тези станали жертва на всеобщи преследвания, системно и умишлено заличаване, етнически чистки и тероризъм в годините след 1915.

Бог да елементарни душите на мъчениците! "
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР